Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děti v pubertě vzdorují léčbě cukrovky. Rebelie může končit kolapsem

Největší problém s dětskými pacienty nastává v pubertě. Své léčbě často vzdorují.
Největší problém s dětskými pacienty nastává v pubertě. Své léčbě často vzdorují.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Daniela Soukalová - 
14. listopadu 2015
07:03

Píchání inzulinu a každodenní měření cukru. To je život s cukrovkou, který je zvlášť těžký pro děti. Nemoc je pak noční můrou rodičů, protože má negativní dopad na celkový psychomotorický vývoj jejich potomků. Kritické je období puberty, ve kterém děti vzdorují nejen rodičům, ale také své léčbě. Následky můžou být kritické a mladí pacienti můžou zkolabovat.

Zatímco většina dospělých má takzvanou cukrovku 2. typu, která se dá do určité míry ovlivnit například změnou životního stylu, u dětí jde ve většině případů o cukrovku 1. typu. Je to autoimunitní onemocnění, jejímuž propuknutí nemůže jedinec zabránit a které si nezpůsobí nadměrnou konzumací sladkostí ani nedostatečným pohybem. 

„Dochází k postupnému zničení buněk slinivky zánětem. Buňky ztrácí svou schopnost produkovat inzulin a pacienti se tak stávají na podávání inzulinu zcela závislí. Nemohou používat jiné léky a bez inzulinu by umírali, jak tomu bylo v minulosti,“ uvedla pro Blesk.cz lékařka Darina Aleksijevič z dětské kliny FN Olomouc.

Většinou je diagnostikována až v okamžiku, kdy dětská slinivka už není schopná produkovat inzulin. „Z toho také vyplývají jejich klinické potíže, kterými jsou často velká žízeň, hmotnostní úbytek, časté močení nebo noční pomočování – a to i u dětí, které už s tímto problém neměly,“ upřesňuje Aleksijevič.

Rodiče nesou diagnózu těžce

Diagnóza cukrovky u dítěte bývá pro rodiče šokem. Lidé si totiž často myslí, že jde o nemoc stáří. „Po odeznění prvotního šoku se začínají pídit po informacích a hledají spřízněné duše, které by měly tentýž problém,“ říká předsedkyně Inzulínku Alena Jouklová, jejíž nyní 16letý syn je od šesti let diabetikem.

Autoimunitní choroby mají tendenci přidávat se jedna k druhé. V mnoha případech tak dítě netrpí pouze cukrovkou, ale přidává se k ní i například celiakie nebo onemocnění štítné žlázy. 

Nemoc je prý nepříjemná hlavně tím, že na ni pacienti musí neustále myslet. Denně si musí měřit hladinu cukru a podkožně píchat inzulin. I když jsou jehly velice tenké, tak malé pacienty i jejich rodiče mnohdy traumatizují. Navíc jim každý den hrozí akutní komplikace. „Hypoglykemie jsou asi největším strašákem rodičů malých pacientů, protože mají negativní dopad na celkový psychomotorický vývoj dítěte a někdy se obtížně poznávají,“ vysvětluje Aleksijevič.

Mladí pacienti podvádí a skrývají se

Samostatnou kapitolou jsou pak adolescenti v pubertě. Ti kromě vzdoru proti rodičům často vzdorují i své léčbě. „Mnohdy mladí pacienti podvádí a snaží se to ukrývat. Nechtějí si podávat inzulin nebo si jej cíleně aplikují ve větším množství atd. Tato jejich rebelie může skončit velmi vážnými zdravotními stavy,“ informuje Aleksijevič. Na řadu pak přicházejí psychologové a psychiatři, kteří dlouhodobě v péči o dětské diabetiky pomáhají.

Právě spolek Inzulínek pak pomáhá rodičům nejen s edukací, ale také pořádá různé dia tábory. Rodiče je vítají. „Nikdo mladého nechtěl hlídat. Pro mě to bylo sedm dní, kdy jsem mohla naprosto vypnout. Navíc dítě vidí, že v tom není samo. Taky se víc osamostatní,“ míní Jouklová. Děti tam jsou pod dohledem odborníků, kteří zajišťují dohled nad táborníky 24 hodin denně a zabezpečují jak léčebný režim, tak i edukaci táborníků.

Spolek Inzulínek mimo to nabízí rodičům s diabetickými dětmi možnost účasti na edukačních seminářích, letních táborech, víkendových pobytech a spoustě jednodenních akcích, na nichž mezi sebou mohou navázat kontakty, předat si zkušenosti a vzájemně se podpořit. „Sdružujeme rodiče, kteří řeší téměř totožné problémy a dokážou se vzájemně pochopit. Poradí si, spřátelí se a v mnohém se jim uleví, protože už na to nejsou sami,“ dodala Jouklová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jit21 ( 14. listopadu 2015 15:52 )

 Ano, mám 13-ti letého syna s diabetem od 7let a mužů říct, že tahle nemoc je asi za trest 7x denně měřit glykémie, často v noci, kvůli hypu, pořád počítat jednotky jídla a k tomu jednotky inzulínu. Během dne lítání z hypa do hyper, což hrozně ovlivňuje jeho psychiku. A bojkot léčby, kluci nejdou na oběd, tak on přeci taky ne,ale inzulín si pošle, protože to přeci máma kontroluje... Pak velké hypo, zachranka, jip. Nikomu to nepřeji, každodenní stresy a vše okolo. A labilní diabetici si pak jednoduše pošlou celou ampuli inzulínu a není šance záchrany, což je moje noční můra

clearstream ( 14. listopadu 2015 10:27 )

 Není to sranda. Kolegyně to pořád řeší po telefonu se synem, co jedl a jestli si dal odpovídající množství insulinu. Prostě nemůžete jíst a pít jen tak cokoliv, vše má okamžitý dopad na hladinu cukru v krvi...

Zobrazit celou diskusi