Až do teď to byli právě rodiče, kteří obstarávali většinu léčby malého pacienta. Najednou ale musejí část odpovědnosti přenechat dítěti, případně učiteli. Jak na to?

Pravidelný režim je důležitý

Život s cukrovkou znamená hlavně pravidelný režim. Malý pacient by měl jíst ve stejnou dobu šestkrát denně a dbát na správně nastavené objemy jídla i jeho výživové hodnoty.  K hlavním jídlům je potom nutné podat inzulin.

„Většina diabetických dětí si píchá injekci inzulinu ráno před snídaní, před obědem, dále pak před první večeří a konečně před spaním si píchají inzulin s prodlouženou dobou účinku. Mezi malými pacienty jsou hodně rozšířena inzulinová pera, která podání injekce usnadňují. Snazší pozici mají pacienti s inzulinovou pumpou, která jim dovoluje režim poněkud volnější,“ říká Kateřina Štechová, dětská diabetoložka z FN Motol.

Pozor na komplikace

Podle toho, kolik jídlo obsahuje cukrů, je potřeba zvolit správnou inzulinovou dávku. Pokud si dítě aplikuje inzulinu příliš anebo naopak málo, hrozí mu komplikace v podobě nízké či vysoké hladiny cukru v krvi.

„Píchnout si inzulin dokáže dítě zpravidla až kolem osmi let, správně si spočítat dávku teprve ve věku kolem třinácti. Určitě tedy není možné přenechat veškerou zodpovědnost na bedrech šestiletého dítěte. Doporučuji, aby se rodiče pokusili domluvit s třídním učitelem, že by dítěti dávku inzulinu přinejmenším kontroloval,“ radí odbornice na dětský diabetes.

Klid na injekci

Důležité je, aby měl malý pacient klidné místo, kde si může měřit glykémii nebo píchat inzulin. „Učitelé často nabídnou zázemí ve svém kabinetě či sborovně. Přesto by to s nimi rodiče měli předem probrat, aby se nemuseli obávat, že by si jejich dítko píchalo inzulin někde v zákoutí nebo dokonce na záchodě,“ dodává Kateřina Štechová.

Informovaní spolužáci

Děti dokážou být ke svým vrstevníkům kruté a i malý diabetik může být terčem posměchu až šikany. To se může podepsat na jeho zdravotním stavu: začne svou nemoc tajit, ve snaze zapadnout do kolektivu bude zanedbávat svůj režim nebo jíst sladké.

„Nepříjemnostem je možné předejit tím, že se spolužáci malého diabetika dozvědí o jeho nemoci od paní učitelky, která jim v rámci výuky vysvětlí, co diabetes je, proč vzniká a jak se léčí. Nebo jim to může vysvětlit za asistence dospělého i samo dítě,“ uzavírá Kateřina Štechová z FN Motol.

Co je inzulinová pumpa?

Pumpa dávkuje do těla inzulin prostřednictvím tzv. infuzního setu - tenké hadičky a kanyly. Ta se nejčastěji zavádí do podkoží břicha.
Autor: archiv
Léčba inzulinovou pumpou se používá hlavně u nemocných diabetem 1. typu. Funguje na bázi podkožní infúze inzulinu, která nejvíce napodobuje přirozené vylučování tohoto hormonu jako u zdravého jedince. Pumpa, která váží 60 g, dávkuje do těla inzulin prostřednictvím tzv. infuzního setu - tenké hadičky a kanyly. Ta se nejčastěji zavádí do podkoží břicha.

Co je inzulinové pero?

Na rozdíl od inzulinových stříkaček se inzulinová pera nemusí před každou aplikací plnit inzulinem. Ten je zde uložen podobně jako inkoust v plnicím peru. Dnes už existují i jednorázová inzulinová pera, která usnadňují aplikaci.