Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka uvěřila léčitelům: Vašíkovi (†6) nedala inzulín a zabila ho

Autor: Jitka Pecharová - 
7. května 2013
05:00

Úplně zbytečná smrt malého chlapečka, který si před smrtí musel prožít ukrutné stavy. Léčbu cukrovky syna Vaška (†6) zavrhli jeho rodiče poté, co si o léčitelky nechali namluvit, že jejich syna vyléčí bylinkami. Dítě však po několika týdnech zemřelo.

Pro léčbu alternativní přírodní medicínou se matka s druhem rozhodli v lednu, i když od dětské lékařky věděli, že bez inzulínu bude mít syn zdravotní problémy.

"Řekli, že to cukrovka není, že má jen cukr na mozku a že dokážou vyléčit všechno, dokonce i rakovinu," dušoval se televizi Nova otčím Vašíka, kterého v jeho tvrzení podpořila i Vašíkova matka. "Radili nám, že máme inzulín vysazovat vždy jednou za čtyři dny. Dva měsíce u nich nás stály pětadvacet tisíc," tvrdila žena, která chlapci od té doby začala podávat bylinkové preparáty.

Glykemický šok

Přestože se chlapcův stav prudce zhoršoval, rodiče mu inzulín nakonec úplně přestali podávat, a aby na to lékaři nepřišli, flašovali dokonce jeho hodnoty v diabetickém deníku.

Nakonec došlo k nejhoršímu: Vašík zkolaboval. Matka mu přivolala sice záchranku, ale lékaři už mu nedokázali pomoci. „Dítě zemřelo na selhání oběhového systému v hyperglykemickém kómatu,“ konstatovala mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Rodiče vinu necítí

Ženu a jejího přítele policie stíhá za ublížení na zdraví. Oni ale vinu necítí. „Chtěli jsme, aby se kluk netrápil a mysleli jsme, že tahle léčba bude zdravější. I přítelkyně ji vyzkoušela a lépe jedla,“ řekl partner Vašíkovy matky. Podle něj měl chlapec vedle cukrovky další nemoci, které mohly zapříčinit jeho smrt. Trpěl i mozkovou obrnu a epilepsií.

Léčitelka pochopitelně dává od případu ruce pryč. "My jsme jim nic takového neříkali, aby vysadili inzulín. Pro nás je to uzavřený případ, co si dělali s ním doma, to je jejich věc," řekla reportérům Novy.

Pokud se matce a jejímu příteli prokáže, že zavinili Vaškovu smrt, hrozí oběma až 16 let vězení.

nejkaaaa ( 7. května 2013 21:20 )

Hofi je syn vědce Jor-Ela a Lary Lor-Van z planety Krypton. Jeho rodné jméno je Kal-El. Jako malé dítě byl odeslán na Zemi svým otcem--tedy Superman.Sleduju jeho příspěvky a zřejmě doporučím aby napsal knihu. Neznm nikoho kdo měl tolik zaměstnaních, zrovna aktuálních k tématu, který má několik smíšených manželstvích když je to nutné. Je to podle mne typický chvástal, co nikde nebyl. Bez urážky. Je to spíš zábava

zelena.karkulka ( 7. května 2013 21:19 )

Pokud si léčitel účtuje peníze,pryč od něj

zelena.karkulka ( 7. května 2013 21:16 )

všichni podvodníci nejsou,ale těžko to tobě vysvětlovat,to by byla marnost

zelena.karkulka ( 7. května 2013 21:14 )

znám několik léčitelů,kteří si neberou ani korunu od nikoho

zelena.karkulka ( 7. května 2013 21:13 )

prosím tě,on je vždy v opozici,počká až co kdo napíše a pak píše přesný opak

Zobrazit celou diskusi