Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Asi polovina českých Romů se nedokázala začlenit. Může za to prý i diskriminace

Zhruba polovina českých Romů se nedokázala začlenit do společnosti.
Zhruba polovina českých Romů se nedokázala začlenit do společnosti.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, sou - 
24. října 2015
10:47

Přibližně polovina Romů, kteří žili v roce 2014 v Česku, se nedokázala začlenit do společnosti, druhá půlka se integrovala. Píše se to ve Zprávě o stavu romské menšiny za rok 2014, kterou v pondělí projedná vláda. Romové podle zprávy velmi často naráželi na diskriminaci a nerovné zacházení. Část české společnosti se však snaží jejich situaci zlepšit. Zprávu vládě předkládá ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

V České republice žilo v roce 2014 podle údajů ve zprávě 242 000 Romů. „Zhruba polovinu tvořili Romové integrovaní do společnosti a druhou polovinu tvořili Romové, kteří žijí v nepříznivé situaci, jež označujeme jako sociální vyloučení," stojí ve zprávě. Většina z těchto lidí bydlí v sociálně vyloučených lokalitách, kterých má být v Česku přibližně 600.

Problémy Romů byly údajně z velké části způsobeny nespravedlivým přístupem většinové společnosti. „Diskriminace a nerovné zacházení ze strany podstatné části většinové společnosti jsou jednou z hlavních příčin neúspěchu Romů ve všech klíčových oblastech života," stojí ve zprávě. Materiál upozorňuje i na činnost organizací, které Romům pomáhají.

Problém je i stěhování rodin za levnějším bydlením

V průběhu roku 2014 se podle zprávy zlepšila zejména bezpečnost Romů, ve srovnání s předcházejícími roky ubylo protiromských demonstrací. Pokračovaly ale některé negativní trendy, například malá docházka dětí do školek. Problémem je také stěhování sociálně slabých rodin do periferních oblastí, kde je levnější bydlení. V těchto místech však zpravidla chybí pracovní příležitosti i sociální služby. Tím se situace rodin ještě zhoršuje.

Zpráva informuje také o výdajích státu na podporu romské integrace. V roce 2014 šlo z rozpočtu zhruba 65 milionů korun. V dlouhodobém horizontu se částka určená na integrační projekty snižuje. Vláda však vedle toho vydává peníze na integrační projekty, které necílí přímo na Romy.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oltec ( 25. října 2015 05:33 )

47 to je zbytečné Ance vysvětlovat ta má svuj rozum s tou nepohneš 

istyl ( 24. října 2015 19:56 )

?? asi, ze jsou Italové

mikysy ( 24. října 2015 19:03 )

 To je pravda asi jako ze jich polovina pracuje. Nemit davky tak pochcipou hlady. Lini jsou jak vsi ! Jenom samy maly parchanty kolem sebe a vecne natazenou pazouru !Hruza.

474747 ( 24. října 2015 17:11 )

Naivko. Komunisti se je snažili vychovávat 40let, stavěli jim nová sídliště, rozuměj paneláky, ne proto aby se jich zbavili, ale proto, že si to cikáni přáli. Nechtěli bydlet s bílejma. Chtěli bydlet spolu. A jak to dopadlo? Chanov, Janov, Předlice, proslavená Matiční v Ústí atd. Takže Tvoje rada je na prd! Proto se jim říká Nepřizpůsobylí.

anka ( 24. října 2015 15:06 )

Bez pomoci statu a spoluobcanu se Romove nemaji sanci zaclenit do ceske spolecnosti. Zakladem je prace, prednostne pomoci zamestnat co nejvice Romu, zrusit getha a zacit pracovat s detmi uz od jestli ci materskych skol.

Zobrazit celou diskusi