Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Romské děti házejí kameny z oken. Čunek jim hrozí vyhazovem z bytu

Vsetínským firmám, které sousedí s obytným domem číslo 409 v Jiráskově ulici, dochází trpělivost. „Buď si hlídejte děti, nebo přijdete o bydlení,“ hrozí Romům Čunek ve Vsetíně.
Vsetínským firmám, které sousedí s obytným domem číslo 409 v Jiráskově ulici, dochází trpělivost. „Buď si hlídejte děti, nebo přijdete o bydlení,“ hrozí Romům Čunek ve Vsetíně.  (Autor: Profimedia.cz/Google street view/ Blesk.cz)
Autor: sou - 
16. prosince 2015
12:11

Vsetínským firmám, které sousedí s obytným domem číslo 409 v Jiráskově ulici, dochází trpělivost. Podle Valašského deníku se neustále stávají terčem vandalů, kteří jim do oken hází kameny nebo odpadky. Můžou za to prý především děti nájemníků. Žijí tam převážně Romové. Zasáhnout musel už i tamní starosta Jiří Čunek. A přišel s radikálním řešením.

Čunek měl podle místních novin obyvatele varovat, že pokud se situace nezlepší, radnice s nimi neprodlouží nájemní smlouvu. „Budete si muset děti více hlídat. Protože jestli nedojde k nápravě, neprodloužíme rodinám dětí, které toto jednání způsobují, nájemní smlouvu,“ cituje Deník Jiřího Čunka.

Pracovníci, kteří s Romy pracují, ale toto rozhodnutí nepovažují za správné. „Kdybych byl v pozici starosty města a musel takovou situaci řešit, rozhodně k tomu nepoužiji nájemní smlouvy. Na to může doplatit spousta nevinných lidí. Jsou i jiné možnosti, vyjádřil se pro Valašský deník romský asistent prevence kriminality Jan Videcký. 

Podle společnosti TES Vsetín, která s obytným domem přímo sousedí, nejsou jednotlivé škody tragické po stránce nákladů. „Už toho ale máme dost. Je to neustálý a dlouhodobý problém,“ řekl generální ředitel firmy TES Vsetín David Bečvář. Kromě rozbitých oken je velkým problémem i neustále hromadění odpadků. „Řešil jsem to se starostou. Nechtěli jsme sami podnikat žádné kroky, které by nebyly v souladu s městem,“ vysvětlil Bečvář.

Na vandaly se zaměří i policie

Vsetínský starosta Jiří Čunek se proto měl s obyvateli obytného domu v Jiráskově ulici setkat. „Ředitel místní firmy se na mě obrátil, aby město něco udělalo s tím, že z těchto oken tady občas vyletí kámen, odpadky nebo i zkažené mléko na auta, která zde stojí,“ řekl tamním obyvatelům. Jelikož vandalové mají být podle radnice většinou děti mladší 15 let, vyzval Čunek rodiče, aby si své potomky lépe hlídali, nebo s nimi nebude prodloužena nájemní smlouva. 

Na problémovou lokalitu se podle ředitele tamní městské policie Nikolaje Martináka zaměří i strážníci. Vandalové tam podle něj pravidelně ničí i veřejné osvětlení.