Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejdražší cyklostezky v Česku: Za jeden kilometr i 50 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou, ČTK - 
17. července 2015
05:00

Na Kladensku plánují postavit novou cyklostezku. Stát by měla devět milionů korun. Zdá se vám to moc? V Česku to vůbec není neobvyklá cena. Naopak – některé z postavených cyklostezek stály o dost víc. Ta nejdražší je v pražských Vysočanech, z její ceny se vám zamotá hlava.

Na Kladensku budou stavět novou cyklostezku, nadšenci se po ní ale moc daleko neprojedou. Bude totiž dlouhá jen necelý kilometr. Délkou tedy rekord netrhne. Co budí pozornost víc, je cena – ani ne 1000 metrů totiž bude stát 9 milionů korun.

Česko je pověstné tím, že má jedny z nejdražších cyklostezek v Evropě. Průměrně se u nás za kilometr platí zhruba 7 milionů. I stezka na Kladensku tak průměr převyšuje.

Nutno ale dodat, že svou krátkost projekt vynahrazuje aspoň šířkou – má mít totiž 4 metry. Poskytne tak nejen prostor pro cyklisty, ale i pro chodce. Součástí připravované cyklostezky a jejího rozpočtu budou i lavičky a odpočinkové zóny.

„Současnou cestu místní hodně využívají, a to nejen pro cyklistiku,“ uvedla starostka Stochova Miloslava Becherová. Rozdělení na dvě části tak bude prý bezpečnější pro všechny. Cyklostezka povede mezi Stochovem a částí Třešňovka směrem na Nové Strašecí. Hotová by měla být příští rok v červnu.

Část nákladů prý pokryjí dotace Státního fondu dopravní infrastruktury, o které město už požádalo. Dotace by měla pokrýt zhruba dvě třetiny nákladů. Město je schopné cyklostezku vybudovat i bez ní. Jen by s její výstavbou začalo až příští rok.

Zdá se vám 9 mil. moc? V Praze za stejně dlouhý úsek zaplatili 50 milionů

Cyklostezka v pražských Vysočanech je rekordmankou, cena jednoho jejího kilometru je srovnatelná s kilometrem silnice 1. třídy. Tedy neuvěřitelných 50 milionů. Pražská cyklostezka Rokytka se s celkovou délkou 3,5 kilometru zase vyšplhala na 150 milionů. Zařadila se tak mezi vůbec nejdražší v celé Evropě.

Cyklostezka Ploučnice je dlouhá necelých 11 kilometrů a vyšla téměř na 100 milionů. Jeden kilometr tak má hodnotu 9 milionů korun. Jenže s povrchem jsou obce podél trasy nespokojené. Chtějí tam asfalt místo kaleného štěrku.

U tří úseků Labské stezky je cena ještě o něco vyšší. Téměř 17 kilometrů trasy tady stálo bezmála 200 milionů. Cena za kilometr je i tady vysoko nad průměrem, a to zhruba na 12 milionech.

zauber ( 17. července 2015 22:12 )

Obrovské dotace na takové p-í-čoviny jako jsou často nesmyslně řešeny cyklostezky a kruhové objezdy je do nebe volají zločin. Jenže, pánbůh stejně jako panstvo, trestá jen ty obyčejné chudáky.

Zobrazit celou diskusi