Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena přelstila střílejícího rasistu: Předstírala, že je mrtvá!

Autor: lm - 
20. června 2015
09:53

Jednadvacetiletý Dylann Storm Roof chladnokrevně zastřelil devět lidí v kostele v Charlestonu na jihovýchodě USA. Zabíjením černochů chtěl prý rozpoutat rasovou válku. Obětí střelby ale mohlo být více! Jedna z přítomných žen totiž předstírala mrtvou a vlastním tělem chránila malou vnučku.

Dylann Roof se v pátek prostřednictvím přímého přenosu z vězení ukázal před soudem. Při slyšení vystoupili vystoupili i příbuzní obětí, aby šílenému střelci řekli, jakou škodu v jejich životě napáchal. Obzvlášť dojemná byla řeč Nadine Collier, která v kostele přišla o matku. "Odpouštím ti," řekla střelci se slzami v očích. "Vzal jsi mi něco nevyčíslitelně vzácného. Už nikdy s ní nepromluvím, nikdy ji nebudu moct obejmout, ale odpouštím ti. Ublížil jsi mi, ublížil jsi mnoha lidem, ale Bůh ti odpouští. A já také," dodala Nadine.

Ve stejném duchu se pak nesly zpovědi i dalších příbuzných. "Celá rodina ti odpouští. Ale využij tuto příležitost k tomu, abys učinil pokání. Vyzpovídej se. Najdi ve svém životě to nejdůležitější – Krista a on tě změní bez ohledu na to, co se ti stalo," řekla rodina zastřelené Myry Thompson.

Žena prý přežila střelbu v Charlestonu, když předstírala mrtvou

Obětí střelby v kostele v americkém Charlestonu mohlo být více, kdyby jedna z přítomných žen nezareagovala pohotově ve chvíli, kdy střelec zahájil palbu. Sedmapadesátiletá Felicia Sandersová předstírala mrtvou a vlastním tělem chránila malou vnučku, která s ní přišla na středeční studium bible v zařízení místní afroamerické kongregace. Syn Sandersové tolik štěstí neměl.

Šestadvacetiletý Tywanza Sanders se podle své matky snažil Roofa přesvědčit, aby nesahal k násilí. Jeho život však vzápětí ukončila kulka z pistole. Sandersová prý padla k zemi nedaleko těla svého syna a pod sebou kryla vnučku. Střelec, který kromě jejího syna zabil ještě osm dalších lidí včetně pastora Clementy Pinckneye, vesměs černochů, na ležící dvojici nevystřelil. Pinckney se jej prý rovněž snažil odradit od použití násilí.

"Zabil jste jedny z nejkrásnějších lidí, které znám. Cítím bolest až v nejhlubším nitru svého těla," řekla Sandersová Roofovi prostřednictvím videomostu během pátečního soudního jednání. "Tywanza Sanders byl můj syn. Byl ale také můj hrdina." V jednadvacetiletém muži přesvědčeném o nadřazenosti bílé rasy však její slova, stejně jako vzkazy dalších příbuzných obětí, žádné zjevné emoce nevyvolala.

Dylann Roof měl během slyšení prázdný pohled a z jeho výrazu nebyly patrné žádné výčitky. Roof se přiznal k zabití tří mužů a šesti žen a údajně prohlásil, že hodlal rozpoutat rasovou válku. "Jednoznačně budeme chtít, aby dostal trest smrti," uvedla jihokarolínská guvernérka Nikki Haleyová o mladíkovi, který byl podle jednoho ze svých známých přesvědčen, že "černoši přebírají vládu nad světem".

anka ( 20. června 2015 14:55 )

 psychopat dostane trest smrti....a od obeti je velkoryse, ze mu dokazi odpustit...

ellenic ( 20. června 2015 13:45 )

Žádné odpuštění, vrah zůstane vrahem , i když se na Vás bude usmívat . Trest smrti a bez debaty. Doufám, že soud v USA bude pružnější než naše soudy , které u nás vynášejí nesmyslné rozsudky.

tajna1509 ( 20. června 2015 11:02 )

 ten kluk ma pravdu - copak nevidite co delaji jak se roztahuji sakra -mozna to mel resit jinak ale videl to takto MOZNA TY CERNE BLBE HLAVY POCHOPI ZE SE NEMUZOU TAK ROZTAHOVAT

majojo ( 20. června 2015 10:45 )

Ale ať jdou ti ameeričtí křesťani do pihele. Já bych neodpustila. Je možný, že založej nadaci na jeho propuštní? Tomu bych u nich věřila.

Zobrazit celou diskusi