Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Reportéři Blesku mezi uprchlíky v Řecku: Jedni přijíždějí hladoví, druzí s batohy jídla!

Autor: Pavel Schuster - 
1. června 2015
05:00

Bída, zabíjení. Ze Sýrie, Libye, Eritreje a dalších zemí prchají tisíce lidí. Část z nich putuje do Evropy a přestupní stanicí je pro ně i řecký ostrov Kos. Světovými médii proběhly zprávy o mohutné invazi. Reportéři Blesku ale na místě zjistili, že situace už se uklidnila.

Někteří uprchlíci opravdu nemají co jíst, jiní si ale dělají hlavu spíš s vybitými telefony a tablety. Každý den se po moři z tureckého pobřeží, které je od Kosu vzdálené zhruba 10 kilometrů, připlaví na nafukovacích člunech až 100 běženců. Podobné počty lidí ale opět odplouvají z druhé strany ostrova do Atén a pokračují dál do Evropy.

Nějakou dobu si tu ale musí počkat, ihned po připlutí od nich totiž místní »kápo« vybere doklady a dalších několik dní místní policii trvá, než jim vystaví nové. Někteří tu dobu prosedí na lavičkách či na zemi před policejní stanicí, jiní včetně rodin s malými dětmi jsou v domě, který jim poskytlo město.

A jsou mezi nimi značné rozdíly – někteří vycestovali z bídy pouze v jednom oblečení, jiní ve značkovém a s velkými batohy plnými jídla. Ti první hladoví, druzí mají spíš starost, aby měli nabité mobilní telefony. Tak či onak dají za cestu i několik tisíc eur. Je to ale mírumilovná cena za záchranu života.

Poblíž přístavu, do kterého uprchlíci připlouvají, pracuje v místní restauraci i Ermal Skenderaj (32). Podle něj není ani tolik problém s uprchlíky jako takovými, jako spíš s tím, že nikdo neví, jestli se mezi nimi náhodou neukrývají teroristé. 

„Vídáme je tu skoro každý den, vždy ale jiné tváře. Denně jich připlouvá zhruba 50 až 100, na malých lodičkách, na moři je vyzvedává řecká policie. Občas si přijdou něco koupit, nejsem si u nich ale jistý, jestli spí v hotelích, či na ulicích,“ řekl Blesku číšník.

Linky cestovních kanceláří jsou doslova horké, žhaví je jejich klienti v obavě, že jedou na dovolenou do válečné zóny. To tak ale ve skutečnosti není.

„Žádné problémy s uprchlíky nemáme, zdržují se jen v oblasti policejní stanice. Našich turistů se to netýká, v turistických střediscích imigranty totiž neuvidíte,“ řekla Blesku delegátka Jana Baudyšová. Podle ní je na Kosu právě zhruba tisíc českých turistů, nikdo si ale nestěžoval, že by ho někdo obtěžoval nebo žebral.

Paradoxem je, že ač zahraniční média informovala o zvěrstvech, kterých se tu uprchlíci dopouštějí, realita je naprosto odlišná.

„Jsme tu už týden a zatím jsme nikoho nepotkali. Dozvěděli jsme se to až od našich známých z Česka, kteří nám to zavolali. My osobně nic. Nula. Na pláži, ve městě, ani v zajímavých destinacích nikdo z nich není. Známí nám volají, jak to tu vypadá, ať pošleme fotky, že se tu prý někdo mlátí a že přepadávají. Spíš se o nás bojí,“ překvapeně Blesku popsal situaci český turista Pavel Pěnička (29).

Video Zprávy: Drsné video, porodník tlačí na břicho rodičky! A pravda o ostrově Kos a uprchlících! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

catherin4 ( 3. června 2015 08:26 )

Presne tak, mas pravdu. Oni nas nenavidia a uz teraz sa netaja tym, ako si nas do par rokov zotrocia ci podrezu nam krky. A ten AIDS tu tiez budu velmi uspesne rozsirovat. Vzdy sa najdu nejaki blbci, co sa ulakomia na exoticku africanku. A hlupe zeny, co sa ulakomia na cernochov. Staci si pripomenut pripad Simona Mola, ktory pred par rokmi v Polsku nakazil desiatky dievcat. https://beo.sk/multikulturalizmus/800-simon-mol-moleke-njie-vysoka-dan-za-multikulturalizmus-a-rasov e-miesanie A to bol len jeden cernoch, teraz ich do Europy prisli desattisice a kazdy den prichadzaju novi. Rozoseju HIV medzi blbych Europanov, co je ale horsie, ti ho budu dalej sirit aj medzi nevinnych. Pritom HIV v Afrike je daleko agresivnejsi typ ako ten, ktory sa vyskytuje v Europe. Oni nas nenavidia, preto budu s radostou rozosievat svoju smrtelnu chorobu, rovnako, ako Simon Mol, ktory o tej chorobe vedel a naschval nutil dievcata nepouzivat kondom, ak nechceli, nadaval im do rasistiek. Samozrejme, inteligetna zena by ho hned poslala niekde, bohuzial, blbky mu naleteli. Vzdy sa v nasich narodoch najdu blbci a blbky, ktori s takymi budu spavat, nakazia sa a budu to sirit dalej. Uz teraz v jednej diskusii sa vyjadril jeden chlap, ako sa tesi na exoticke cernosky, ako ich bude klatit.

anka ( 2. června 2015 00:00 )

rozumny prispevek, dekuji....ted emigruji ti nejlepsi a ti stredni vrstvy, az bude problem s vodou, budou to miliony a to uz nebudou tak slusi utecenci.....az bude problem s vodou v cine, budou to desitky milionu lidi se valit pryc pres hranici do Ruska...stehovani obyvatelstva, historie se opakuje...jaky plan na to ma EU? Ono staci dneska, aby v takove Cine byla jeden rok neuroda - a ceny jidle po celem svete vyleti nahoru.

babana ( 1. června 2015 20:02 )

Ať se mezi sebou ti "uprchlíci, běženci" a podobné názvy podřezají navzájem. Je mi to absolutně jedno, ale ať tuto verbež sem do ČR nikdo nevpouští!

velmiudiveny ( 1. června 2015 18:37 )

Z jedné diskuze Domitiana: silnice na konci Itálie - https://www.youtube.com/watch?v=jm48QEigkko Niekomu to už došlo – Podľa profesora Cílka migračná vlna zničí Európu. - http://jdem.cz/bsb7w6 Je úchylné myslet si, že nás přistěhovalci milují. Vykřikují, že nás pobijí. Obohatí nás AIDSem. Jde o zničení nás, původních Evropanů - http://jdem.cz/bscc77 Islámská invaze Evropy - http://galliawatch.blogspot.dk/2015/05/the-islamic-invasion-of-europe.html Islámský stát (IS) zprávy - fotografie a video z jejich převzetí moci v Palmyře v Sýrii - http://www.barenakedislam.com/2015/05/24/islamic-state-isis-releases-beheadings-photos-and-video-of- their-takeover-over-of-palmyra-in-syria/ Muslimské děti se procházejí a radují s hlavami obětí, zatímco dospělí je chválí - http://pamelageller.com/2015/05/66744.html/ Prečo je islam problém? Komentár článku - http://jdem.cz/bsb7v3 V roce 2014 přišlo do EU cca 650 000 imigrantů. Dá se předpokládat, že se do EU v roce 2015 dostane 1 000 000. - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153357831742938 Arabské jaro 2.0 - http://jdem.cz/bsceq9 Tajná zpráva Pentagonu odhaluje podíl US na "vytvoření" ISIS jako "nástroje" k svržení Assada - http://jdem.cz/bsbz77 Konec Izolace: Británie žádá, Putina o pomoc při Blízkém východě - http://jdem.cz/bscc34

kuniksicht ( 1. června 2015 18:21 )

jsi znacne mimo misu......a tak doporucuji precist si nejaky clanek aby se ti otevreli obzory a rozsirili znalosti....a pokud nekdo utika, tak v prve rade pred ISIS http://zpravy.idnes.cz/kdo-bojuje-proti-is-v-iraku-a-syrii-d5b-/zpr_nato.aspx?c=A141016_173223 _zpr_nato_inc

Zobrazit celou diskusi