Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyhlásili absurditu roku: Úřad práce požaduje od lidí údaje, které už dávno má

Úřad práce "vyhrál" v soutěži o absurditu roku
Úřad práce "vyhrál" v soutěži o absurditu roku  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
14. května 2015
14:30

Major Terazky se v Černých baronech ptá: "Povedzte, Kefalín, a čo vy si predstavujete pod takovým slovom absurdné?" Dnes by se Pavel Landovský alias Terazky dočkal jednoho pěkného příkladu. Absurditou roku 2015 byl vyhlášen požadavek Úřadu práce na údaje od zaměstnavatelů osob se zdravotním postižením. Proč? Úřad žádal o něco, co již vlastní.

Výsledky ankety o nejvíce nesmyslnou byrokratickou zátěž byly dnes vyhlášeny na tiskové konferenci v Praze. Zaměstnavatelé, kteří mají nadpoloviční podíl osob se zdravotním pojištěním, mají právo čerpat podporu od Úřadu práce. S úřadem však musí uzavřít dohodu o vymezení chráněných pracovních míst. 

Absurdní na tomto procesu jsou přílohy, kterými musí zaměstnavatelé žádost o dohodu doplnit. Protože všechny údaje, které Úřad práce v těchto přílohách požaduje, již sám vlastní. "Vítězná absurdita se zprvu nemusí jevit jako zásah byrokratů proti podnikatelům, avšak přílohy, které musí zaměstnavatelé v důsledku tohoto nařízení dodávat, jsou opravdu jen další nadbytečnou zátěží," uvedli organizátoři ankety.

Úřad práce v reakci na výsledky ankety uvedl, že nemá v rámci současných informačních systémů centrální databázi, proto musí vyžadovat od zaměstnavatelů doložení seznamu všech dohod, které s úřadem uzavřeli. Jedná se o dočasné opatření, které má být odstraněno ihned po uplynutí účinnosti dohod uzavřených v předchozí databázi AIS. "Pevně věříme, že nové agendové systémy, které v současné době soutěží ministerstvo práce a sociálních věcí, tuto situaci vyřeší," uvedla Kateřina Sadílková, pověřená řízením Úřadu práce ČR.

A ještě jedna absurdita...

Zaměstnavatelé musí také přikládat přehled tržeb získaných prodejem výrobků a služeb, které souvisí se zaměstnáváním postižených osob. Většina firem, kterých se povinnost týká, má v průměru 60 až 70 procent zaměstnanců se zdravotním postižením, kteří se podílejí, ať už přímo či nepřímo, na vzniku všech tržeb dané firmy. Firma získává tržby jako celek, a nelze je tedy podle zaměstnavatelů členit mezi jednotlivá pracovní místa.

"V neposlední řadě musí zaměstnavatelé evidovat a přiložit přehled celkové výše příspěvků, které získali od Úřadu práce ČR, a to vždy za poslední čtyři roky. Tyto příspěvky však poukazuje firmě sám adresát žádosti, tedy Úřad práce," dodali organizátoři. Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku. Smyslem je snaha o zlepšení podnikatelského prostředí v ČR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi