Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obchodnice se smrtí: Úřednice si nechala posílat dávky zemřelých

Úřad práce ve Frýdku- Místku řeší další zneužití vyplácení sociálních dávek úřednicí
Úřad práce ve Frýdku- Místku řeší další zneužití vyplácení sociálních dávek úřednicí  (Autor: archiv Blesku)
Autor: sou - 
25. června 2015
10:28

Neukončila vyplácení dávek u zemřelých a peníze nasměrovala na svůj účet. Mezery v systému měla využít referentka úřadu práce ve Frýdku-Místku, která si přišla prý až na víc než milion korun. Podobný případ tamní úřad řešil už v listopadu. Na věc upozornila Česká televize.

Úřad práce přišel na nesrovnalosti při rozsáhlé kontrole, právě kvůli zneužívání výplaty sociálních dávek zemřelých. Potvrdilo se tak podezření, že úřednice mohou tento systém jednoduše zneužít. Úmrtí lidí je zaznamenáno v evidenci občanů, ale do počítačové evidence dávek to musí zapsat referent úřadu.

Obviněná úřednice si prý místo zapsaní úmrtí dotyčných osob jen v systému změnila číslo účtu, na který má Úřad práce dávky posílat. „Komisař ženu obvinil z trestného činu podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému," uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Žena dostala okamžitou výpověď a policie jí obstavila účty do doby, než soud o celé věci rozhodne. Údajně si mohla za dva roky takové práce přijít až na jeden a čtvrt milionu korun. Česká televize uvedla, že se ředitel frýdecko-místeckého úřadu práce Vladimír Patáčik k aktuálnímu případu nechtěl vyjádřit. Komentář prý odmítla i jeho nadřízená z krajského úřadu.

Tento případ není ale jediným. Už v listopadu loňského roku ve Frýdku odhalili to samé zneužití vyplácení sociálních dávek. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto vypsalo výběrové řízení na vytvoření nového a mnohem dokonalejšího systému. „Definitivně by mělo dojít k zamezení zneužívání systému díky novým agendovým informačním systémům pro výplatu nepojistných sociálních dávek, které se už soutěží," potvrdil mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Zobrazit celou diskusi