Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vynálezaví „šmejdi“ opět v akci: Vydávají se za sociální pracovníky

Autor: Andrea Ulagová - 
4. srpna 2015
13:09

Úřad práce ČR varuje veřejnost, že v poslední době se množí případy, kdy se zástupci některých firem vydávali za jejich pracovníky. Lidé je díky tomu vpustili do bytu, ale dočkali se pouze nabídky „výhodné“ koupě zboží.

Sociální pracovník Úřadu práce dochází do domácnosti, aby získal informace o životní, sociální a ekonomické situaci žadatele o dávky a zda je jejich žádost o podporu oprávněná. Posuzují, zda žadatel žije v domě či bytě, jak je vybavena jeho domácnost a jak zvládá základní životní potřeby. Mohou přijít předem ohlášeni, ale také bez předchozího upozornění.

Toho zřejmě začali využívat různí obchodníci, kteří se pod záminkou, že jsou z Úřadu práce, nechají vpustit do bytu, kde pak ale začnou z lidí tahat peníze, samozřejmě prostřednictvím „výhodné koupě“. 

Úřad práce proto varuje, aby lidé nepouštěli nikoho do bytu bez předchozího ověření. Každý sociální pracovník se totiž musí prokázat služebním průkazem, společně se zvláštním oprávněním.

Průkazka na šetření v místě v případě žádosti o dávku Průkazka na šetření v místě v případě žádosti o dávku | Zdroj: Úřad práce ČR

Oficiální oprávnění by mělo obsahovat:

  • Označení účelu vydání
  • Číslo služebního průkazu
  • Jméno, popř. jména, a příjmení zaměstnance
  • Identifikační údaje vydávající krajské pobočky Úřadu práce

Zobrazit celou diskusi