Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrtulník s diplomaty narazil do školy: Zemřeli velvyslanci Norska a Filipín!

Autor: shp, ČTK - 
8. května 2015
11:40

Přistávací manévr se změnil v drama, vrtulník s diplomatickou delegací ho nezvládl a narazil do školy, která následně začala hořet. Takto dramaticky skončilo dosednutí helikoptéry Mi-17 v Pákistánu. Nehodu nepřežili diplomat Leif H. Larsen z Norska a velvyslanec Domingo D. Lucenario Jr. z Filipín. Podle webu 9news se údajně k zodpovědnosti za pád helikoptéry přihlásil Tálibán.

Nejméně sedm lidí, včetně velvyslanců Norska a Filipín, dnes přišlo o život při nehodě vojenského vrtulníku, který během přistání na severovýchodě Pákistánu narazil do školní budovy. Sdělila to pákistánská armáda.

Počet mrtvých může být vyšší, žáci prý ale ve škole nebyli, i když některé zdroje původně uváděly opak. Radikální hnutí Taliban tvrdí, že stroj zasáhlo raketou, svědci události ale nic takového nezaznamenali.

Šlo o jednu ze tří - podle některých informací ze čtyř - helikoptér Mi-17, jimiž dnes cestovala z Islámábádu do oblasti Baltistán delegace zahraničních diplomatů a novinářů.

Do tamního správního střediska Gilgitu mířili kvůli rozvojovým projektům. Ze stejného důvodu tam letěl vlastním vrtulníkem i premiér Naváz Šaríf, který se ale po neštěstí vrátil do hlavního města.

Podle mluvčího armády generála Asima Badžvy vedle čtyř cizinců zahynuli také dva piloti a další člen posádky havarovaného stroje. Kromě ambasadorů Norska a Filipín přišly o život také manželky velvyslanců Malajsie a Indonésie. Mezi zraněnými jsou velvyslanci Polska a Nizozemska.

Média informovala, že na palubě vrtulníku bylo šest Pákistánců a 11 cizinců. Mezi nimi byli také ambasadoři Rumunska, Jižní Afriky a Libanonu. Rumunské ministerstvo zahraničí uvedlo, že rumunský velvyslanec je živ a zdráv.

Podle svědka události ve škole po nárazu vrtulníku vypukl požár. Jeden z lékařů vyslovil obavu, že ve škole mohou být další oběti, ale Reuters později citoval dalšího svědka, který řekl, že z bezpečnostních důvodů byl den volna a žáci v budově nebyli.

Mluvčí pákistánského Talibanu Muhammad Churasání v prohlášení zaslaném e-mailem uvedl, že helikoptéru zasáhl jeden z bojovníků hnutí raketou odpalovanou z ramene.

Údajně doufal, že se trefí do vrtulníku premiéra. "Naváz Šaríf a jeho spojenci jsou naším prvořadým cílem," napsal Churasání. Podle svědků, kteří byli na zemi a v dalších vrtulnících, ale nic nenaznačovalo tomu, že by někdo střílel.

Úřady nařídily vyšetření tragédie. Jako základní verzi příčiny předběžně označily technický problém.

frantaklika ( 8. května 2015 15:26 )

příště už tam snad nikdo nepoleze vivat Taliban

campeo ( 8. května 2015 12:51 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://salveto.blogspot.cz/

Zobrazit celou diskusi