Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Masakr v Pákistánu: Ozbrojenci vyvraždili autobus plný lidí

Autor: ČTK - 
30. května 2015
08:41

Neznámí ozbrojenci zabili v Pákistánu nejméně 19 cestujících ze dvou autobusů, ze kterých je předtím přinutili vystoupit. Celkově vyvedli z vozidel 25 lidí. Incident se stal asi 40 kilometrů jižně od západopákistánské Kvéty, informovaly místní úřední zdroje.

Dvě desítky pachatelů zaútočily na lince z Kvéty do Karáčí na jihu země. Těla 19 cestujících byla nalezena v okolí incidentu. Po ostatních se stále pátrá.

Policie zatím neinformovala o okolnostech smrti pasažérů. Znám není ani motiv útočníků. Mohlo jít jak o islamisty, tak o separatisty v provincii Balúčistán, kde se masakr odehrál.

Tragédie vyústila navíc i v demonstraci, když stovky příslušníků etnické skupiny Paštunů začaly v západopákistánské Kvétě protestovat. Demonstranti podle agentury AP tvrdili, že nepohřbí mrtvé oběti, dokud jim vláda neposkytne bezpečnostní záruky.

Rakve se zabitými umístili Paštuni před sídlo guvernéra v Kvétě, která je hlavním městem neklidné provincie Balúčistán. Provincie hraničí s Íránem a s Afghánistánem, je bohatá na ropu, ale sužuje ji sektářsky motivované násilí, útoky ozbrojenců hnutí Tálibán i kmenové půtky.

Místní paštunský vůdce zpravodaji AP řekl, že ozbrojenci podle svědectví přeživších vyvedli cestující ze dvou autobusů, oddělili Paštuny a postříleli je. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Podobné útoky nicméně většinou páchají místní separatisté. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi