Nejhorší restaurace Česka: Myší trus, plísně, prošlé i zaměněné potraviny!

Inspekce objevila v minulosti myší trus např. v prodejně na Karlovarsku
Inspekce objevila v minulosti myší trus např. v prodejně na Karlovarsku  (Autor: SZPI)
Autor: simao - 
23. února 2015
13:25

Kontroloři se za loňský rok činili, v českých restauracích odhalili řadu neduhů. Potraviny nejasného původu, ale i špínu a plísně, či dokonce myší trus. Kde padla nejvyšší pokuta a za co?

13 pravomocných pokut od 20 do 60 tisíc. To je bilance u nebezpečných restaurací v Česku za rok 2014 dle šetření hygieniků tak, jak ji zveřejnil server Aktuálně.cz. Vůbec nejvyšší pokuta padla podle jeho informací na ranči Bělečko nedaleko Hradce Králové – 60 tisíc za údajné „opakované zmaření výkonu státního zdravotního dozoru“.

Jinak jde o přehled více či méně závažných prohřešků a nedostatků. Hygienici často naráželi především na problémy s čistotou a údržbou provozoven. Špína, mastnota, skladování tepelně opracovaných pokrmů spolu se špinavou zeleninou, prošlé houskové knedlíky či smyslově změněné syrové maso... To byly podle Aktuálně.cz problémy v restauraci U Sokolíka v Hradci Králové, která dostala pokutu 40 tisíc.

Na plísně pak kontrola narazila i v restauraci hotelu Adria v Kořenově. Na prošlé potraviny a nečistoty v lázeňském domě Libenský v Poděbradech. Došlo však i na noční můru – myši. Tentokrát v lahůdkářství v Jaroměři, kde hygienici narazili dokonce na „masivní výskyt myšího trusu“ či výdejní pult znečištěný plísněmi.

Jiný druh problémů souvisel se záměnou potravin. V hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně prý kontroloři narazili na otevřené lahve pramenité vody, kde však nebyl původní obsah – šlo o vodu jiné jakosti, než jakou v podniku nabízeli na nápojovém lístku hostům. To v restauraci Peperoncini v Liberci údajně použili jinou nekalou obchodní praktiku – pivo značky Bakalář nabízeli jako Krušovice.

V restauraci Sojka v Mikulově a ve Vinařství U Kapličky v Zaječí pak dostali pokuty za skladování potravin neznámého původu – bez značení a identifikace.

Při šíři problémů některých kontrolovaných restauracích pak není divu, že došlo i na onemocnění z potravin. Pokutu dostalo Pohostinství U Kina z Velkých Němčic, kde probíhalo šetření kvůli alimentárním onemocněním zhruba 20 osob. I zde byly zjištěny hygienické nedostatky.

teufel ( 10. září 2015 15:09 )

karlosi, bylo strašně dobře, hotovej ráj na zemi, moc dobře si to pamatuju. Hlady jsem neumíral, ale to teď taky ne. Nebo ty ano? Já totiž občas myslívám na naši babičku, která za komančů celej život pracovala a nakonec dostala tak mizerný důchod, že kdyby ji rodina nepodporovala, tak by bývala chcípla hlady. Ne, že by to teď bylo nějak extra a o moc lepší, ale miluju, když o době před revoluci někdo mluví jak nádherné době.

9rot6 ( 24. února 2015 06:16 )

Tento příspěvek patří diskutérovi s nickem lunatic, aby se vzpamatoval a nebo si dal sprchu,případně si doplnil vzdělání!

9rot6 ( 24. února 2015 06:11 )

Ty jsi asi z jiný planety,jak jsi sem dostal a dokonce umíš psát a česky, no to jsou mi věci, jakou to má souvislost s provozem tzv. restaurací pochybné pověsti,které v podstatě nikdo nekontroluje, až když je malér, každý kdo se dostane k penězům a má podnikatelský záměr, že si otevře restauraci či bufet jde do tohoto podnikání s úmyslem,podnikat, až potud je to v pořádku,ale kolik lidí,kteří podnikají v tomto oboru na to mají vzdělání a povědomost o takovéto živnosti,možná 50%, a zbytek jsou tak zvaní restauratéři, hospodští apod,smutné je,že takoví lidé dostanou živnostenský list,či licenci apod, aniž by někoho odpovědného zajímalo, jestli tento žadatel má odpovídající vzdělání a podle toho to také vypadá,kde jaký cizinec si tu otevře "podnik" s občerstvením a nikoho odpovědného nezajímá, že nemá odpovídající ale mnohdy žádné vzdělání,kde se berou potraviny do takovýchto osvěžoven a jak je s nimy zacházejí, a o čistotě v takovýchto osvěžovnách kolují zvěsti hodné hororu,kontroly odhalí cca 10% procent hříšníků,ale zbytek jede vesele dál na což poukázal pořad p. Polreicha "ano šéfe" nebo v americko-anglickém provedení p. G.Ramsay a ČSSR si neber vůbec do huby, proto že jsme v té době měli své české POTRAVINY a normy na výrobu československých potravin byly jedny z netvrdších na světě, kdy maso bylo masem a né "srágory" doplněné náhražkami a éčky!

ebati ( 23. února 2015 19:04 )

Co to je SMYSLOVĚ ZMĚNĚNÉ MASO??? To už se nesmí říct zkažené, páchnoucí maso?

abvydavatelstvi ( 23. února 2015 18:45 )

Tomu věřím... viděla jsem v Praze co tam klohni... známý pronajal restauraci Číňanům ...nebo co to bylo... a byl něco řešit v kuchyni.... to bylo šílené ..všude špína stará zazrana mastnota... na pulte měl maso vypadalo to jako Králík ale 100% to byli zabiti psi... stáhnutí z kůže... ten kuchař s druhým tam hráli nějakou hru o prachy mezi sebou... Restaurace byla naoko hezká... ale kuchyň horší jako špinavá mastal ....!!!

Zobrazit celou diskusi