Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ochrnutý fyzik Hawking ukázal svou první ženu: Sblížili se opět díky filmu!

Autor: bkr - 
10. prosince 2014
22:15

Milovali se, ale láska jim nepřála, takže se nakonec rozvedli. Cesty osudu je však opět sblížily. Fyzik Stephen Hawking (72) dorazil na londýnskou premiéru svého biografického snímku Teorie všeho se svou první ženou. Bývalí manželé se přišli podívat, jak je ztvárnili herci Eddie Redmayen a Felicity Jones.

Film popisuje fyzikův život po boku první manželky, zaměřuje se na první kroky v jeho kariéře a na diagnózu, která Hawkingovi zničila život. Zákeřná choroba – amyotrofická laterální skleróza mu byla diagnostikována, když mu bylo pouhých 21 let, krátce před jeho první svatbou, a podle vyjádření lékařů neměl žít déle než dva nebo tři roky.

Hawking a jeho první manželka Wilde se rozvedli roku 1995. Znovu se sblížili až v roce 2006, když se Hawking rozvedl se svou druhou manželkou. Na premiéře spolu zářili. Podívali se na film a popovídali si s herci, kteří je ztvárnili. Bývalí manželé byli nadšeni výkonem, jaký herci předvedli. Film je prý adeptem na Oscara.

Video Steven Hawking na premiéře filmu o sobě - Reuters
Video se připravuje ...

Eddie Redmayen, představitel Hawkinga, byl z nabídky role rozčarován. „Měl jsem ohromnou radost, ale zároveň strach, ztvárnit takovouto osobnost bylo těžké.“  Hawking herce pochválil, roli podle něj zvládl výborně. Když fyzik viděl film poprvé, ukápla mu dokonce slza. Snímek se objeví v českých kinech 26. února 2015.

Navzdory svému postižení o sobě Hawking mluví jako o „šťastlivci“ nejenom proto, že pomalý postup nemoci mu poskytl čas učinit významné objevy, ale hlavně proto, že má dokonalou rodinu. Když se jeho první ženy Jane ptali, proč se rozhodla vzít si muže, kterému zbývají tři roky života, odpověděla: „Byla to doba obav z atomové zkázy, takže vyhlídky na krátký život jsme měli všichni.“

Hawking se může pohybovat pouze za pomoci vozíčku a od roku 1985 s okolním světem komunikuje jen pomocí speciálního počítače, který reprodukuje jeho hlas. Jeho mozek však pracuje brilantně a pořád mu to pálí.

jaromir123 ( 11. prosince 2014 00:22 )

On se ti svěřil ?

tgbb. ( 10. prosince 2014 23:10 )

Sblížil je film? Omyl, jde o jeho peníze z prestižních ocenění.

Zobrazit celou diskusi