Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak jsme se oblékali za totáče: Plísňáky, tesilky, dederonové košile a další skvosty ze šatníků!

Autor: simao - 
12. listopadu 2014
18:40

Tesilky, zvonáče a mrkváče, plísňáky, pionýrské šátky. Socialistická móda přinesla do šatníků lidí v Československu řadu unikátních kousků. Svými modely z éry komunismu se pochlubili i čtenáři Blesk.cz. Tady jsou nejzajímavější kousky! I Vy se však stále ještě můžete zapojit do naší foto soutěže „Jak se žilo za totáče“.

Delší sukně se začaly postupně zkracovat, ženy si však pořizovaly i kalhotové kostýmy, jednu dobu také papírové šaty. I když se móda někdy vrací jako retro či vintage, některé kousky snad zůstanou zapomenuté navždy. To platí pro ženy i muže. Od dob elegánů v kloboucích a kabátech z 1. poloviny 20. století prodělalo proměnu v oblékání i mužské pokolení. Pletené vesty, svetry, roláky doplňovala saka s vycpávkami... I za hluboké normalizace však mnohdy záležel styl oblékání aktuální módní vlně.

Je libo plísňáky?

Obrovská byla poptávka po džínách za bony z Tuzexu, nebo alespoň napodobeninách džínoviny. Vznikly tak i legendární plísňáky. Koupit si „něco lepšího“ na sebe však nebylo vždy možné, a tak se rozmohly domácí práce na pletacích strojích.

Lidé se však snažili dál sledovat trendy. Na konci 60. let vznikaly Kluby odívání mladých. Československo poznamenala také éra hippies a jejich zvonáčů. Stejně tak disko styl 80. let se svými širokými pásky, vycpanými rameny, lesklými leginami a mrkváčemi. Tu a tam se objevil i nějaký ten revoltující pankáč, protirežimní živel – v kůži a s připínacími špendlíky. To většinová společnost se upnula naopak k šusťákům.

Prokletý materiál: Dederon, tesil, silon

A právě materiál byl to, co je pro éru komunismu typické. Dvě desetiletí před sametovou revolucí se prosazovaly především umělé a syntetické materiály. Dnes již legendární. Třeba dederon – syntetické vlákno z NDR. A dále samozřejmě tesil, krimplen, chemlon či silon. Výhoda oblečení z takových materiálů byla nemačkavost. Nevýhody? Neprodyšnost, často značná nepříjemnost materiálu, která stoupala třeba i s pocením. Ale nosili to všichni, tak proč si to připouštět...

Čtenářka Blesk.cz: Čím jsme budily obdiv spolužaček

Co konkrétně nosili čtenáři Blesk.cz, je patrné z dobových fotek, které jste nám zaslali do redakce. A jde nepochybně o zajímavou podívanou s těžkým nádechem nostalgie.

„Zasílám módní foto z roku 1970. V těchto společenských šatech (a podobných) jsme obrážely večírky, plesy a zábavy. S Haničkou jsme kamarádkami již přes 50 let. Vyrůstaly jsme spolu, chodily na základku i střední. Tenkrát jsme si nechávaly šít šaty u jedné známé. A ta měla doma v té době i Burdy (módní časopisy – pozn. red.). Kostýmky, letní šaty, zvonové kalhoty, to vše spíchla za 14 dní a my pak budily obdiv u spolužaček,“ zavzpomínala paní Jarka Bernatíková z Havířova. S Haničkou jsou v kontaktu pořád, i když její kamarádka žije v chorvatské Rijece.

O co se hraje v naší fotosoutěži? Vyhrajte fotomobil!

Při příležitosti 25 let od sametové revoluce jsme se vydali prozkoumat, jak vypadal život před ní. Za totáče. Na Blesk.cz jsme vyhlásili speciální fotosoutěž.

Pochlubte se svými vlastními fotkami z dob komunismu i vy a pošlete je na tip@blesk.cz. Nezapomeňte přidat k fotkám popisky a své příběhy.

Za snímky se schovávají vaše unikátní příběhy, které rádi poznáme! Nejde však o libovolné fotky, zajímají nás následující témata:

1. Jak jsme se oblékali za totáče, 2. Naše Vánoce a Silvestr (tedy fotky stromečku, dárků, štědrovečerní tabule apod.), 3. V práci a na dovolené (závodní večírky, rekreace ROH, zájezdy do Jugoslávie), 4. Na vojně, 5. Moje město tehdy a teď!

Odměnou pro nejoriginálnější fotografii je fotomobil Nokia Lumia 930, špičkový smartphone s vynikajícím PureView foťákem o rozlišení 20 MPx, optikou Zeiss a Full HD displejem.

Špičkový smartphone s vynikajícím fotoaparátem s 20MPx, to je Nokia Lumia 930 Špičkový smartphone s vynikajícím fotoaparátem s 20MPx, to je Nokia Lumia 930 | Archiv Blesku

Objednejte si speciální dvojknihu z edice Blesk Extra „Rudá šlechta - Šlechta z obrazovky“

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

Dvě knihy za jednu cenu 39 Kč! Dvě knihy za jednu cenu 39 Kč! | Blesk

 

Josef124 ( 7. června 2021 20:12 )

No zaplať pánbůh, že je ta móda už pryč . Zažil jsem to a už bych to víc krát nechtěl . Nepotrpím si na žádné značkové oblečení, sám si objednávám věci ze second handu http­s://ww­w.on­line­sekac­.cz/se­cond-hand-panske/c-3?ig­nore=­IMAGE­TEMPLA­TE , ale i tam je oblečení 1000 x lepší než ta, kterou jsme nosili tenkrát .

martinaa035 ( 4. srpna 2016 14:10 )

no.. sice jsem byla ještě malá, ale móda tehdejší doby se neustále cyklicky vrací některé modely by dle mého názoru sice měly zůstat zapomenuty, ale takové upgradované plísňáky nejsou zas tak k zahození https://www.bolf.cz/product-cze-32808-Panske-kalhoty-baggy-OTANTIK-801-blankytne.html

kardasdruhy ( 15. listopadu 2014 16:24 )

krásná doba.

evita5555 ( 15. listopadu 2014 14:57 )

Napísal/a si to super, zhrniem, 100 - slovom sto - ľudí vlastní všetko bohatstvo na zemeguli, my ostatní sme odsúdení na odpis. Potom je zopár takých, čo to ešte nepochopili a myslia si, že keď sa im budú pchať do zadkov /EU/ tak že sa raz možno dostanú medzi nich. Nedostanú a my, aksa nevzpamätáme tak pokapeme v krátkom čase a to je ich cieľ.

erikcom ( 15. listopadu 2014 07:04 )

takový pohádky vám žerou akorat děti dneska ,lituji všechny co nezažili krásnou dobu před rokem 1989 nikde na světě nebylo lépe

Zobrazit celou diskusi