Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Listopad 89 očima komunisty Dolejše, Babiše i Okamury: Špičky politiky básnily o sametu

Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2014
14:28

Zavzpomínat na listopad 1989 vyrazily dnes špičky politických stran. A tak se u jednoho řečnického pultíku vystřídali premiér Sobotka, vicepremiérové Babiš a Bělobrádek i představitelé opozice Schwarzenberg, Fiala či Okamura. Nechyběli ale ani komunisté Filip a Dolejš.

Ve Sněmovně si za sedm minut schválili, že ve zkrácené době budou jednat o zvýšení svých platů. A ještě než se nadlidi ze Sněmovny i Sobotkovy vlády vydali na prodloužený víkend, dali si dostaveníčko v budově bývalého Federálního shromáždění.

Politici vyrazili na slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989. Na úvod setkání uctili památku jednoho z představitelů Pražského jara 1968 Alexandra Dubčeka, který v roce 1992 zahynul 1992 při autonehodě.

Babiš: Schopní lidé dnes nechtějí do politiky

S projevy se pak u pultíku vystřídali šéf Sněmovny Jan Hamáček, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (oba ČSSD), šéf slovenského Parlamentu Pavol Paška a předsedové politických stran včetně premiéra Bohuslava Sobotky, který varoval, že nám hrozí riziko „vyprázdnění demokracie a eroze parlamentarismu“.

Vystoupil i šéf ANO Andrej Babiš. „Lidé, kteří v této zemi žili před 17. listopadem, snili hodně. Snili o svobodě, o možnosti žít si svůj život podle sebe,“ uvedl Babiš svou řeč a opět upozornil, že není na vzletné proslovy. Je však podle něj důležité, aby si nové generace uvědomovaly odkaz přelomových událostí listopadu 1989. „Dnes se rodí už druhá generace lidí, kteří dobu nesvobody nezažili,“ upozornil Babiš.

Babiš se pustil ale také do kritiky. „Nedokázali jsme najít společnou řeč v základních otázkách, kam bude směřovat naše země,“ upozornil. Politika podle něj sloužila dlouhou dobu jen vyvoleným a nikoli lidem. „Měli bychom se každý den ptát, proč se politika tak zdiskreditovala a proč se schopní lidé nechtějí politicky angažovat,“ upozornil.

Kriticky naladěný byl i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Změny byly nutné, tedy přišly,“ komentoval pád komunistického režimu. „Ti, kterým šlo o co nejvíce sociálně spravedlivý směr, nebyli příliš připraveni,“ upozornil. „To, co se pak ladilo metodou pokusů a omylů, nás tak dovedlo tam, kde nyní jsme,“ dodal Dolejš a hovořil o promarněné šanci. Podle Dolejše „nejsme zcela pány ve své zemi“.. 

Karel Schwarzenberg upozornil, že bychom se „neměli ukájet sentimentálními vzpomínkami,“ ale uvědomit si, co přinesl listopad 1989 důležitého i pro současnost. A sice odvahu povstat a bojovat o právo, svobodu a demokracii. „Je to úkol pro každou demokracii,“ upozornil.

Šéf ODS Petr Fiala zavzpomínal na svého otce, který byl pronásledován nacisty i komunisty. „Když se dočkal svobody, byl již v důchodovém věku,“ uvedl Fiala. Váží si, že žije ve svobodném světě, varoval však před aktuálními riziky. Třeba situací kolem Ruska. „Nedávno zaslechl vtip: Víte s kým sousedí Rusko? S kým chce,“ řekl Fiala a neodpustil si rýpnutí ani do Sobotkovy vlády a její zahraniční politiky.

Lidovec Pavel Bělobrádek se zamyslel nad tím, jak upadla politická kultura. Stejně jako komunisté znechutili lidem stranictví, udělaly to podle něj i někteří porevoluční lídři stran. A má to své následky. „Je-li člověk členem některé strany, tak ho to diskvalifikuje v očích lidí,“ upozornil šéf KDU-ČSL a dodal, že „nechuť chodit k volbám je dána tím, že neumíme oslovit občany a že nám nedůvěřují. Na závěr svého projevu citoval T. G. Masaryka: „Tož demokracii bychom měli. A teď ještě nějaké demokraty.“

Okamura: Lidem rozkradli fabriky

Tomio Okamura se tradičně rozohnil. „V naší zemi selhává po desítky let spravedlnost, beztrestně se krade, korumpuje a podvádí... Viníci největších polistopadových zlodějin, jsou dodnes beztrestní, nebo dokonce amnestovaní,“ stěžoval si šéf Úsvitu a dodal: „Ti, kdo kdysi stáli fronty na banány, stojí fronty na práci, protože jim fabriku někdo rozkradl.“

Jako poslední pak vystoupil předseda SPO Jan Veleba a své předchůdce u pultíku označil za předřečníky. Ponořil se přitom do osobních vzpomínek na 80. léta „Drtivá většina z nás tehdy věděla, že tehdejší režim dozrál a že se musí něco stát,“ uvedl někdejší zemědělský tajemník OV KSČ ve Žďáru, který od března 2005 do března 2014 působil jako prezident Agrární komory.

meverickx ( 17. listopadu 2014 09:18 )

Jeden člověk už v roce 1993 věděl k čemu se jednou dopracujeme Karel Kryl ,..,.,.http://www.youtube.com/watch?v=Ak8o5lSU6xQ

ninka64 ( 16. listopadu 2014 00:46 )

http://www.alternews.cz/nemecky-novinar-udo-ulfkotte-vypovida-tom-jak-siril-mediich-lzi-ktere-po-nem -chtela-cia/

silviatrencin ( 15. listopadu 2014 00:41 )

http://www.topky.sk/cl/10/1438131/Slovensko-dnes-zazilo-najvacsiu-demonstraciu-od-Gorily--FOTO-Tisic e-ludi-obsadili-SNP-

sars ( 14. listopadu 2014 22:03 )

 Dvacet pět let po--vláda složena z komoušů, estebaku, cizinců, zlodějů a praskacu. BRAVO.

bjutifl ( 14. listopadu 2014 21:29 )

Nejlepší oslavou by bylo konečně ty komoušský Havlovi kamarádíčky skopnout z jejich postů ve všech politických stranách do propadliště dějin...... Dokud se jich nezbavíme, nebude žádná skutečná demokracie, žádné skutečné pravicové a levicové strany, které by bylo možné volit aniž by člověk volil pořád jenom rudou chamraď v různobarevných kabátech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa