Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus: Do konce světa se budu přít o kuponovou privatizaci! Zeman označil Bakalu za kámen

Autor: simao, ČTK - 
13. listopadu 2014
13:57

Za účasti exprezidenta Václava Klause i současné hlavy státu Miloše Zemana dnes proběhla konference 25 let svobodného podnikání. Klaus na ní obhajoval myšlenku kuponové privatizace. Zeman dodal, že od roku 1989 jdeme po stoupající cestě. Která však není bez zbytečných kamenů. Za ně označil třeba Zdeňka Bakalu a Viktora Koženého!

Zeman a Klaus se shodli: přechod naší ekonomiky z komunistické – centrálně plánované – na kapitalistickou byl úspěchem. Zeman k transformaci odmítl dva mýty, a to že „všechno bylo špatně“ a „všechno bylo dobře“.

„Přes všechny chyby zde sedíme jako svobodní lidé, kteří mohou vyjadřovat své názory bez obavy, že je někdo zavře. A to není málo,“ uvedl Zeman. „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala,“ dodal.

Zeman vzpomněl na působení investičních fondů a tunelování – bylo podle něj dáno nedostatečnou regulací. Rýpl si přitom opět do miliardáře Bakaly, kterého kritizoval i při své návštěvě Moravskoslezského kraje kvůli privatizaci RPG bytů. Označil jej dokonce za „gaunera“.

„O myšlenku kuponové privatizace jsem ochoten přít se do konce světa. Její přínos bych lehce obhájil,“ hájil kuponovou privatizaci Václav Klaus, který je spolu s dalšími ekonomy Třískou a Ježkem považován za hlavního autora kuponové privatizace. Tu totiž připravovali především politici a ekonomové, kteří vzešli z Prognostického ústavu Akademie věd.

Klaus za kuponovou privatizací, i přes problémy s ní spjatými, stojí. „Největším úspěchem bylo to, že jsme tu transformaci rychle a úspěšně provedli, a to nepochybně úspěšněji než okolní postkomunistické země,“ uvedl nedávno v ČT v pořadu Hyde Park Klaus. Stejnou myšlenku zmínil i dnes. Základem privatizace u nás byla podle něj především rychlost. Nikoliv maximalizace výnosů.

.abcd.abcd. ( 14. listopadu 2014 13:26 )

Jistě to byl nesmírnej úspěch, ono rozprodat celou republiku není nijak těžkej kšeft, šlo to jak po másle, hlavně to bylo za pakatel, kterej cizinec by nebral.

rudyptak48 ( 14. listopadu 2014 11:59 )

Klaus: Do konce světa se budu přít o kuponovou privatizaci! Klaus si zřejmě myslí, že jeho smrtí skončí i tento svět, narcis bláhový.

marmat ( 13. listopadu 2014 19:52 )

Tady lze soutěžit v krádeži, sprosťárnách, ostudách , exibičních malérech světového i republikového kalibru,s většími i menšími následky. ale má to u obou úplně stejný jmenovatel = EGO jako prase

ninunka ( 13. listopadu 2014 18:07 )

govana ( 13. listopadu 2014 16:02 )

doufám že ten konec života se blíží.A myslím že Lívie neudělá veřejný pohřeb neboť si uvědomí že takovému arogantnímu politikovi zástupy davy lidí na funus nepůjdou no možná půjdou povinně na funus někteří jako na na Gotvalda. U mě je to špatný politik co za 25 let udělal pro tuto zemi a měl na to pravomoci díky svých funkcí.Nevěřím jak je v tisku k 17,11. výročí medializováno že občané jsou vesměs spokojení ..Jo kdyby v tomto státě byla minim. mzda 23000kč tak by bylo lépe obyčejnému pracujícímu lidu .A Livie _Ta by se měla stydět že jako 70letá důchodkyně zabírá místo na Slovensku mladým vystudovaným diplomatům .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa