Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

AIDS přišel z Afriky: Může za to železnice a obchod se sexem! Říká nová studie...

Na AIDS zemřel v roce  1991 také zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury
Na AIDS zemřel v roce 1991 také zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury  (Autor: profimedia.cz)
Autor: dce, ČTK - 
3. října 2014
14:37

Podle nejnovějších poznatků vědců se AIDS rozšířilo z konžského města Kinshase a to už ve 20. letech 20. století! Údajně za to mohlo rychlé rozšíření železniční sítě a obchod se sexem. Nakažení tak mohli rychleji putovat všemi směry po kontinentu a nakazit tak i lidi vzdálené mnoho desítek ale i stovek kilometrů!

Pandemie nemoci AIDS, kterou se už na celém světě nakazilo přes 75 milionů lidí, začala nejspíše po roce 1920 v konžské metropoli Kinshase. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali genetický původ viru HIV, jež nemoc způsobuje. K rychlému rozšíření choroby podle nich přispěly historické okolnosti: zejména rychlý růst populace a megalomanský projekt tehdejší belgické koloniální správy na stavbu železniční sítě. 

Experti se snažili vytvořit jakýsi rodokmen viru HIV, aby vystopovali, odkud se vzal. Zkoumali přitom jeho genetický kód a nejrůznější mutace. "V dnešních genech najdete otisk historie, zanechala v nich prostřednictvím mutací svoje stopy, které se nedají odstranit," vysvětlil profesor Oliver Pybus z Oxfordské univerzity, který byl jedním z vedoucích výzkumu.

Virus HIV se podle nich rozmohl zejména ve 20. letech v konžské metropoli Kinshasa, která se tehdy jmenovala Léopoldville. Tam se v té době kvůli stavbě železniční sítě stahovaly miliony dělníků a převaha mužů znamenala i rozkvět obchodu se sexem. Čerstvě nakažení se pak díky snadno dostupné dopravě vraceli do svých domovských vesnic, kde šířili nemoc dál. V dalších desetiletích tak pandemie postupně zasáhla další oblasti Konga a pak i další africké země. 

Virem HIV se dosud nakazilo 75 milionů lidí, nejméně 25 milionů jich nakonec nemoci podlehlo. V současnosti je nakažených 35 milionů, velká většina z nich žije v chudých a rozvojových zemích a nejhůře postiženou oblastí je subsaharská Afrika. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

uzjsemtudlouho ( 4. října 2014 02:34 )

AIDS nikdo nevyvinul. Aids je onemocnění způsobené nakažením virem HIV 1 nebo HIV 2. Vir HIV 1 je geneticky shodný s virem vyskytujícím se u šimpanzů, kteří jsou na něj imunní. Vir HIV 2 je geneticky shodný s virem vyskytujícím se u africké opice rodu Cercocebus. Tudíž ani jeden z těchto virů, natož onemocnění které u člověka způsobují nikdo nevyvinul. Podobně je to i s Ebolou. Ebola je virové onemocnění ze skupiny hemoragických horeček známých už v druhé polovině 19. století, tehdy šlo o onemocnění prakticky 100% smrtelné. První zmínky o způsobu podpůrné léčby hemoragické horečky se datují do let 1950 -1953. Různé kmeny viru způsobující hemoragickou horečku postupně mutovaly a bohužel stále mutují, tudíž je pravděpodobné že časem se dočkáme i něčeho horšího než je Ebola.

pepen ( 3. října 2014 18:07 )

Ty jsi zrůda-takový zpěvák se rodí jednou za sto let!!!!Ať je buzerant nebo není-ty mu můžeš tak akorát políbit ***-zmetku!!!! Co jsi dokázal ty blbe-nic!!!

pizzaoo ( 3. října 2014 17:02 )

Tak když už se někdo živí novinařinou a píše o něm, tak by asi aspoň takové základní informace vědět měl...

pizzaoo ( 3. října 2014 17:02 )

Tak když už se někdo živí novinařinou a píše o něm, tak by asi aspoň takové základní informace vědět měl...

fiat ( 3. října 2014 15:57 )

Proč by musel každý vědět,kdy zemřel tento pro mne na pohled hodně "slizský" zpěvák? jeho písničky nemusím, kromě jedné "Nebe pro každého", kterou složil když umíral. Bohužel by asi bylo zapotřebí kastrace v zemích trpících hladomorem, tím by přestalo i rozmnožování a přenos chorob. Za dvě generace by tam bylo lidí méně, a dalo by se pracovat na zlepšení životních podmínek a zvýši všeobecné uvědomnění a informovanost / gramotnost/, jinak budou hynout jako mouchy, a na ostatní svět to bude nadále bumerang za lhostenost, sobectví a hamižnost.

Zobrazit celou diskusi