Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nakazil se při sexu: Šéf ho vyhodil a nemoc vyzradil celé firmě

Autor: dv - 
8. dubna 2014
19:42

IT specialista Pavel (30) si při sexu se svou tehdejší přítelkyní nevzal kondom. Nakazil se virem HIV a šel se léčit. To nejhorší ho ale čekalo potom. Když donesl svému šéfovi nemocenskou s razítkem nemocnice Na Bulovce, kde je AIDS centrum, jeho nadřízený mu zničil kariéru.

Jeho fotografii poslal mailem celé firmě s textem: "Zjistil jsem, že náš Bussines Development manager je HIV pozitivní," a uvedl taky jeho zaměstnanecké číslo. Aby měl Pavel ostudu ještě větší, přiložil jeho šéf k mailu dokonce i plánek jeho pracoviště s vyznačeným místem, kde seděl. 

Tento emial i s fotkou dostali všichni Pavlovi kolegové. Tento emial i s fotkou dostali všichni Pavlovi kolegové. | www.hiv-prace.cz

Pak dostal padáka a ostatní museli vedení firmy předložit negativní HIV testy, pokud si chtěli práci udržet. Pokud by to neudělali, museli by odejít bez nároku na odstupné. "Byl jsem v té firmě od jejího vzniku, co ji můj šéf založil. Stavěl jsem ji na nohy, byli jsme dobrý tým," vzpomíná Pavel.

Každý trochu vzdělaný člověk přitom ví, že se HIV běžným stykem nepřenáší, jen krví a pohlavním stykem nebo z nakažené matky na dítě. Vyhazov a manévry s firemní karanténou tak byly nejen zbytečné, ale taky daleko na hranicí zákona. "Předal jsem to policii, ale ta měla bohužel velmi podobný přístup. Když jsem je o HIV trochu poučil, slíbili, že to prošetří. Tři měsíce se nic nedělo a pak to odložili," dodal Pavel.

Dopis pro zaměstnance firmy. Dopis pro zaměstnance firmy. | www.hiv-prace.cz

Pavel z Česka utekl do Berlína, kde teď pracuje a užívá pravidelné léky, je tedy méně infekční než člověk, který se nakazí a neví o tom.

HIV pozitivních lidé se velmi často potýkají s takovouto diskriminací. Stavební dělník z Ústí nad Labem dokonce kvůli stejnému problému spáchal sebevraždu, protože s ním kolegové nechtěli dál pracovat. Obětem šikany na pracovišti má pomáhat kampaň HIV práce.

Příběh Pavla nejdete v tomto vydání Bleskových zpráv:

Video Zprávy: Pornoskandál a vyhazov z práce za pohlavní nemoc! - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

mariama ( 9. dubna 2014 14:41 )

To, co provedl sef, je absolutne neprijatelne. HIV neni infekcni jako zloutenka, tuberkuloza, ebola a jine tez smrtelne nemoci. V pripade techto onemocneni by jednala mistni hygienicka stanice a zamestnanci by byli informovani a sli by povinne a okamzite do karanteny. Nikdo nevi, kdo z lidi, ktere zname, at jsou to kolegove, pratele, znami s kterymi treba hrajeme tymove sporty, je nakazeny a casto to nevedi oni sami! Presto k nakaze nedochazi - pokud s nimi napr. neobcujeme bez ochrany! U HIV viru je skutecne nanejvys zvlastni, ze se siri jen tzv. "hrisne" - nechranenym sexem s osobami, ktere nezname nebo je zname min nez si myslime, pri sdileni stejne jehly pri aplikaci drogy..... U pozitivnich matek je mozne zcela zabranit prenosu viru na jeji nenarozene dite......i to je zvlastni. Je mi moc lito tech, kteri se nenakazili vlastni vinou (drive napr. pri transfuzi krve), ale lituji i tech, kteri si to zavinili sami svou neopatrnosti nebo flegmatickym pristupem "me se to prece netyka". Mit takovou diagnozu je totiz tak narocne na psychiku dotycneho cloveka a je to obrovska zatez po zbytek jeho zivota. Prave proto, ze tento vir se pri beznem kontaktu neprenasi, by bylo moudre se k temto lidem chovat ohleduplneji nebot neni duvod se bat.

dsmann ( 9. dubna 2014 13:34 )

Kdyby ti to jídlo vařil někdo se žloutenkou, můžeš se nakazit. Ale od HIV pozitivního z se z jídla nemůžeš nakazit žádným způsobem, jako se od něho nemůžeš nakazit ani když vedle něho budeš celý život pracovat, pokud s ním nebudeš mít sex nebo se jeho krev nedostane do tvojí otevřený rány

mandat ( 9. dubna 2014 02:32 )

Je to diskriminace. Sef nema pravo toto zverejnit.Kazdy si zodpovida za sve zdravi sam.

mandat ( 9. dubna 2014 02:30 )

Zrejme ty clanky nikdo nekontroluje. To je uroven.

mandat ( 9. dubna 2014 02:29 )

Proc riskuji ?????????????????? Je lepsi si vzit kondom.

Zobrazit celou diskusi