Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Karol Sidon nebude pražským rabínem: Končí kvůli milence?!

Český rabín Karol Sidon (71) s manželkou Vlastou Rút (61), od které se prý již odstěhoval kvůli milence.
Český rabín Karol Sidon (71) s manželkou Vlastou Rút (61), od které se prý již odstěhoval kvůli milence.  (Autor: Foto ČTK)
Autor: Jan Exner - 
24. června 2014
07:43

Nejznámější český rabín Karol Sidon (71) opouští vedení pražské židovské obce! Zůstává jen vrchním rabínem. Za jeho odchodem je údajně milenka.

O konci v úřadu Sidon uvažuje už nějakou dobu, dosud tomu ale věřil jen málokdo. Definitivně jej ohlásil až včera. Nástupce si ale připravoval už nějakou dobu. „Měl by to být David Peter, který se asi před třemi roky vrátil z izraelských studií. Studoval na rabína v tamní ortodoxní židovské škole. O jeho nástupu se mluvilo už dříve, ale Sidon si odchod vždy rozmyslel. Nyní David vede pražskou Jeruzalémskou synagogu,“ řekl nám zdroj ze židovské federace.

Ať je Sidonův odchod vysvětlován všelijak, mluví se také o tom, že své pozice musí opustit kvůli milence. Píší o tom například Židovské listy. Podle nich nosí exotické jméno Ojuna Tuja. „Nedávno konvertovala k židovství. Před týdnem navštívil Prahu rabínský soud z Izraele, který měl Sidona rozvést. Rabín rovněž odešel od manželky,“ tvrdí server. Tím si měl ortodoxní rabín podřezat větev.

Pokud opravdu opustil manželku Vlastu Rút (61), znamenalo by to v jeho případě už třetí rozvod. Za choť ji pojal přesně před dvaceti roky.

ivoadler ( 26. června 2014 09:31 )

Sidon nikoho odsuzovat nemůže. Neodpovídalo by to schématu hlásání míru a lásky k bližnímu. Ale já, protože nejsem kněz, se nemusím stylizovat do nějaké role. Nejsem odpovědný za morálku druhých, to je pravda, ale zavřít hubu moralistovi, který hlásá morálku a sám podle ní nežije, to mohu. Nebo se aspoň o to můžu pokusit. Ujišťuji tě, že rozdíl mezi mými slovy a činy zdaleka není tak velký jako u Sidona.

dovbear ( 25. června 2014 11:35 )

Vidím, že úroveň této diskuze roste, narůstá až do nebeských výšin.

dovbear ( 25. června 2014 11:32 )

Kam na takové moudrosti chodíte? Mohli byste knižně vydat sbírku poezie.

dovbear ( 25. června 2014 11:27 )

Tady si patent na morálku děláš Ty. Od Rabi Sidona jsem nezaslechl nikoho takto striktně odsuzovat. Jestlipak si kladeš také přísné požadavky sám na sebe, nebo to požaduješ jen od druhých. Morálku druhých neovlivníš, ale u sebe bys na tom mohl zapracovat. Navíc nejsi zodpovědný za chování druhých, ale za svoje chování odpovědný jsi. Nevěřím, že sám jsi dokonalý svatoušek.

dovbear ( 25. června 2014 11:18 )

Proč se snažíš rozhodovat, kdo ho musí a kdo ho nemusí? V ortodoxní obci si ho zvolili za rabína a zapomněli se Tě zeptat, zdali to tak můžou udělat.

Zobrazit celou diskusi