Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rabín Sidon prý skončil kvůli mladé milence: Kdo ho nahradí?

Karol Sidon si údajně našel mladou milenku
Karol Sidon si údajně našel mladou milenku  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
15. července 2014
19:53

Pražský rabín Karol Sidon (71) rezignoval a na jeho místo nastoupí mladší krev. Doporučení dostal David Peter (38). Sidon prý končí kvůli vysokému věku, nezakrýval však, že chce řešit i situaci ve svém soukromí. Hlavu mu údajně měla zamotat mladá milenka!

Sidon rezignoval již k 1. červenci, k rezignaci se rozhodl s ohledem na svůj věk, jak uvedl koncem června při ohlášení Sidonova odchodu předseda Židovské obce Jan Munk.

Sidon však v rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že o odchodu uvažoval delší dobu, ale urychlily ho problémy v soukromí. "Při tom jsem bohužel zjistil, že jsem se pro své zaujetí prací pro obec a také svou literární činností vyhýbal řešení problémů právě v soukromém životě a je načase uvést jej do relativní harmonie se sebou samým," řekl Sidon v ČRo. Židovské listy napsaly, že za Sidonovou rezignací stojí jeho mladší přítelkyně a nedávný rozvod s jeho třetí ženou.

Vedení Židovské obce v Praze doporučilo, aby se vrchním pražským rabínem stal David Peter, který byl v posledních třech letech pražským rabínem společně se Sidonem. Doporučením se bude v srpnu zabývat reprezentace pražské židovské obce.

Sidon se narodil v srpnu 1942. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k zakázaným autorům, pracoval jako dělník a prodavač tisku. Po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič. K judaismu Sidon konvertoval v roce 1978. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let.

andreslawicky ( 16. července 2014 11:24 )

Bude nahrazen dalším ži.dáke.m

abcd.adcb ( 15. července 2014 22:17 )

Proprděnej starej ko.kot si asi něco dokazuje.

Zobrazit celou diskusi