Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Povodňová hrozba na Moravě: Desetiletá voda na Olši a záplavy hrozí dál!

Autor: simao, ČTK - 
16. května 2014
12:39

S obavami sledované rozbouřené toky na severovýchodě ČR postupně klesají, prudké deště rozvodnily především řeky Olše a Bečva. Na nich však již neplatí nejvyšší stupeň ohrožení, ale druhý stupeň povodňové aktivity. Na Olši zaznamenali desetiletou vodu, kvůli lokálním bouřím však záplavy hrozí dál. Napilno mají především hasiči. Staví povodňové bariéry, vyrážejí do terénu i kvůli podmáčené půdě a silnému větru - k popadaným stromům.

Olše dnes hlásila 3. stupeň povodňové aktivity, ten už ale neplatí. Hladina pozvolna opadá. V Ostravě však kvůli ní zasedal krajský krizový štáb. Podle hejtmana Miroslava Nováka hladina řeky dosáhla v Českém Těšíně úrovně desetileté vody.

V centru Ostravy musela být uzavřena část ulice. "U Hradní lávky a soutoku Ostravice s Lučinou byla dnes ráno uzavřena část silnice, souběžně vedoucí s Ostravicí. Při větších deštích bývá často zatopená. Její uzavření nebude zřejmě znamenat žádné větší dopravní komplikace," řekl ČTK mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Pytle s pískem pak preventivně rozdávali i ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm kvůli rozvodněné Bečvě. Řeka se však zatím naštěstí nikde nevylila, řekli dnes ČTK zástupci obou měst. Ve Valašském Meziříčí dosáhla Rožnovská Bečva výše 280 centimetrů, deset centimetrů pod hranicí nejvyššího rizika.

Další hrozba kromě vody: Popadané stromy

Rozvodnění větších i menších toků způsobil trvalý déšť. I když na Moravě stále prší, hlavní objem srážek se postupně přesouvá z Moravy a Slezska do východních Čech. V sobotu by se intenzita srážek měla snižovat, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Postupně by měl slábnout také vítr, který značně potrápil Olomoucký a Zlínský kraj. Za popadané stromy, ke kterým často vyrážejí hasiči, však může nejen vítr, ale i podmáčená půda. "Od půlnoci jsme měli 47 výjezdů, intenzita zásahů kvůli větru neustává. Jde hlavně o popadané stromy na komunikace a soukromé pozemky," řekl ČTK v 09:30 mluvčí hasičů Zlínského kraje Libor Netopil.

Víkend proprší. Příští týden se oteplí

Záplavy však stále hrozí. Nadále je možný výskyt lokálních bouří, varoval Josef Hanzlík z ČHMÚ. V sobotu ráno bude výrazněji pršet především v Jeseníkách. A také dalších pohořích. "V Orlických horách a Krkonoších by to mělo být za 24 hodin 50 až 60 milimetrů," uvedl Hanzlík. Dobrou zprávu však má pro Čechy obecně. Příští týden se zřejmě výrazně oteplí. Už v pondělí by se měly nejvyšší teploty pohybovat až do 22°C, koncem pracovního týdne by se měly vyšplhat ještě výše, doplnil Hanzlík.

ivoadler ( 17. května 2014 10:54 )

Věděl jsem, že někoho nasseru, to byl ostatně záměr. Ale uznej, kobylo č. 1, že bez katastrof by byl život nudný.

naidka ( 16. května 2014 16:21 )

Ono je to s povodněmi tak: když je meteorologové dlouho očekávají, vydávají se výstrahy a bezpečnostní opatření, zpevňují se a staví nové hráze, tak nakonec záplavy nejsou až tak hrozné, jak měly správně být. Naproti tomu před tím, než byly největší povodně, lidi byli chlácholeni, že to nebude tak strašné a žádné nebezpečí nehrozí, a potom všichni čučeli jak puci.

ivoadler ( 16. května 2014 15:22 )

Miluju katastrofy: záplavy, vichřice, sněhové kalamity... Nesmí se to ale týkat mně. Hned je spousta práce s jejich odklízením a lidi si vydělají. Peníze? Ty se přece natisknou. V Americe se to velmi osvědčilo.

Zobrazit celou diskusi