Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Severoirský předák Adams byl propuštěn z vazby: Pro IRA nepracoval!

Autor: ČTK, tpk - 
4. května 2014
20:03

Severoirská policie po čtyřech dnech zadržování dnes propustila z vazby předáka republikánské strany Sinn Féin Gerryho Adamse. Adamse zadrželi vyšetřovatelé ve středu kvůli podezření, že se jako velitel Irské republikánské armády (IRA) podílel na únosu a vraždě z doby před více než 40 lety.

Vyšetřovatelé prověřují podíl vůdce Sinn Féin na vraždě Jean McConvillové, matky deseti dětí, kterou v roce 1972 za údajné donášení úřadům IRA zavraždila. Její hrob se našel až v roce 2003 a policie nyní využila toho, že o Adamsově podílu na vraždě nedávno promluvili dva bývalí bojovníci IRA s pracovníky Bostonské univerzity v rámci projektu orální historie.

Adams obvinění odmítá a nehodlá se přiznat ani k tomu, že byl členem IRA. Po dvou dnech vazby soud v pátek rozhodl, že Adams zůstane zadržen na dalších 48 hodin. Policie nyní předá materiály k Adamsovi severoirským prokurátorům. Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 mrtvých.

Mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům přesto stále dochází. Adamsovo zatčení mezi severoirskými katolíky vyvolalo rozhořčení a jeho stíhání by mohlo narušit mírový proces. Jeho nejbližší spolupracovník Martin McGuinness v sobotu pohrozil, že pokud bude Adams obviněn, jeho strana by mohla odstoupit od dohod, které jí umožnily vytvořit severoirskou vládu s protestantskými unionisty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi