Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Švagr známého herce obviněný z vraždy: Chtěl unést pokerového milionáře Stazska!

Šéf brutálního gangu Michael Šváb (vlevo) chtěl unést pokerového multimilionáře Martina Stazska.
Šéf brutálního gangu Michael Šváb (vlevo) chtěl unést pokerového multimilionáře Martina Stazska.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ljš - 
12. května 2014
16:40

Neměl ani tušení, že mu jde o život! Pokerový multimilionář Martin Stazsko (37) měl obrovské štěstí nejen u karetního stolu, jen o vlásek totiž unikl smrti. Vyšlo totiž najevo, že ho chtěl unést šéf gangu, který nemilosrdně popravoval bohaté podnikatele, aby získal jejich peníze.

Sedmičlenná skupina, kterou státní zástupce viní z vražd dvou českých podnikatelů v zahraničí, si vytipovala i další bohaté Čechy - připravovala únos známého profesionálního hráče pokeru Martina Stazska a vraždu majitele jachty. Tvrdí to obžaloba, kterou má k dispozici Česká tisková kancelář. Hlavou skupiny byl údajně šestačtyřicetiletý recidivista Michael Šváb, který je švagrem známého českého herce. Ten se k trestné činnosti částečně doznal, podíl na vraždách však odmítl.

Stazskův únos měl být narozdíl od jiných trestných činů gangu Švábovou sólo akcí. Šváb si ho vytipoval v listopadu 2011 poté, co se nenápadný muž z Třince stal hvězdou, když v USA ve finále prestižního turnaje vyhrál 98 milionů. Prostřednictvím e-mailů začal s předsedou české asociace této karetní hry domlouvat hráčův smyšlený privátní turnaj ve francouzském Cannes, který vydával za vánoční dárek pro svého otce.

Stazskovi nabízel odvoz soukromým letadlem a vyplacení "jakékoliv částky". Předsedovi se však nabídka nezdála, a tak Švábovi přestal odpovídat. Šváb prý potom od dalších pokusů o komunikaci upustil, státní zástupce toto počínání nicméně vyhodnotil jako přípravu k trestnému činu vydírání a zbavení osobní svobody.

O rok později pak Šváb a jeho kumpáni unesli a zavraždili devětačtyřicetiletého podnikatele v Dubaji. Jeho tělo zakopali v poušti a z účtů mu vybrali téměř dva miliony korun. Další vražda následovala v březnu 2013, kdy gang popravil dvaasedmdesátiletého podnikatele Petra Vlacha ve francouzském Nice.

Obžalovanému Michaelu Švábovi, Danielu Dimitrovovi, Petru Klementovi, Liboru Skopalíkovi a Jiřímu Přeučilovi hrozí doživotní tresty, Petru Skopalíkovi a Miloslavu Malíkovi až 16 let vězení.

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání