Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf financí Andrej Babiš: Kolik ušetřil státní kase? Zdraží poslancům jídlo? Jak dopadne jeho soud v "kauze Stb"?

Autor: Eva Pospíšilová - 
16. března 2014
05:00

Přinášíme vám druhou část rozhovoru s ministrem financí Andrejem Babišem (59). V první části jsme vám nabídli jeho pohled na samotnou podstatu jeho působení v rámci Sněmovny, názor na Miroslava Kalouska a popíjení ve zmíněné instituci. Nyní se dozvíte, co si myslí o zlevněném jídle pro poslance, jestli vyhraje soud v kauze jeho údajné spolupráce s Stb nebo kolik ministr financí za měsíc ve funkci ušetřil státní kase peněz...

Co jste říkal na úspěch vaší místopředsedkyně Sněmovny na zákaz podávání alkoholu v dolní komoře během jednání?

V tom vidím tu absurditu, že poslanci až dosud žili v úplně jiném světě než v normálním. V normálním se totiž na pracovišti nepije.

A co si myslíte o nízkých cenách v tamních restauracích?

Ty by se také měly změnit na normální. Rozpočet Sněmovny je obrovský. Tuším, že 1,1 miliardy a šetření státních peněz tam rozhodně nevidím.

Mluvíte o šetření, kolik už jste vy sám ve svém resortu ušetřil?

Teď jsme zastavili nějakou nesmyslnou zakázku na logo za půl milionu plus jsme dělali zakázku na správu státní pokladny, kde jsme ušetřili asi 70 procent. V úsporách je ale potřeba spíš než je hledat změnit filozofii státu a nedělat už všechno externě.

Co tím myslíte?

Mluvím zejména o právních a auditorských firmách. Dneska jsme třeba zjistili, že jedna z našich dcer má spor, v němž už právníci dostali 62 milionů, přičemž výsledek pro nás vypadá dost negativně.

Jak jsou na tom vaši kolegové ministři? Už za vámi chodí, že chtějí přidat?

Tak oni to hlavně říkají napřed do médií (smích). Protože přidat by chtěli všichni. I já. Než to ale udělám, budu chtít, aby jednotlivé resorty napřed své rozpočty rozklíčovaly a řekly, na co které peníze konkrétně jdou. Po všech ministerstvech budu chtít také majetkový audit.

Rozpočet chcete vylepšit i lepším výběrem daní. Kdy očekáváte první čísla, jak se je daří vybírat?

Protože chceme dělat řadu opatření, která jsou legislativního charakteru, tak podle mého odhadu by ty první signály mohly přijít příští rok.

V dubnu vás čeká soud na Slovensku. Jak si vysvětlujete, že se teď objevují další a další materiály o vaší údajné spolupráci s StB?

Předem řeknu, že všechny jsou nesmyslné. Platí, že jsem pracoval pro zahraniční obchod a ti estébáci nás hlídali, abychom nebrali provize od zahraničních dodavatelů, tedy abychom nekradli. Byla tam nastavená pravidla a my podle nich museli hlásit styk s každým partnerem. Já jsem ale nikdy žádnou spolupráci nepodepsal. A jak si to vysvětluji? Tím, že moji nepřátelé, zejména z řad opozice, tady pořád potřebují živit, že jsem udavač.

A co když tak vyzní i váš soudní spor?

To nevyzní. Jsem přesvědčený, že soud vyhraji. Neexistuje proti mně žádný důkaz. Nikdy jsem nic nepodepsal.

První část rozhovoru s Andrejem Babišem najdete ZDE!


 

e.44 ( 17. března 2014 18:34 )

Pokud tím bourákem myslíš protřelýho gaunera, který má v hlavě setsakra srovnaný jak dosáhnout svých vlastních cílů a tou hysterií myslíš oprávněné obavy co s naší zemí tenhle grázl provede, tak máš pravdu. A karavana skutečně pojede dál i když na polámaných kolech vozů a místo volů budou zapřaženi lidé.....protože pitomci jenom štěkají a místo aby se zajímali a o všem přemýšleli, volí čím dál tím větší a horší gaunery.

salto ( 17. března 2014 13:14 )

Babiš je bourák, který to má v hlavě setsakra srovnaný a zřejmě má pravdu, proto ta hysterie. Inu, psi štěkají, ale karavana jde dál...

aluman ( 16. března 2014 22:23 )

Kalousek je "argument" hlupáků, co vědí jenom to co jim je podstrojeno bulvárem a jinými "hodnotnými" médii na stříbrném tácu a pravda je nezajímá. Podle mě je rozhodně horší mafián, zloděj, gauner, tunelář, co se nacpe přímo do politiky které vůbec nerozumí, místo aby z povzdálí řídil "svého" politika, který alespoň o politice něco ví. Co se žlabu týká, má ho víc jak poloprázdný. To co vydává za svůj majetek patří z velké části bankám (není problém dohledat) a hlad po majetku tohoto člověka stejně nikdy nepřejde, bude chtít stále víc, tak jak to doposud předváděl a je mu k tomu každý způsob, i ten nejpodlejší, dobrý, jak je možné se dočíst například v knize Dušana Válko, Případ I. Počestný Andrej Babiš. A dalším důvodem, který Babiše dohnal k tomu aby se dal na politiku jsou jeho nečisté kšefty, které se z jeho nové pozice, kdy disponuje mimo jiné imunitou, dají snadno pohřbít tak aby za ně nemohl být nikdy trestně stíhán i kdyby byla jeho pozice někdy v budoucnu nějak oslabena.

gogo ( 16. března 2014 22:12 )

Vulgaritou chlapče lež neprosadíš. Alespoň ne u těch, kteří mají paměť a soudnost.. Podstatné pro důstojný život člověka jsou totiž dvě věci : Práce a střecha nad hlavou. To ostatní je mnohem, mnohem méně důležité. Na př. z kolika Tv programů se na nás hrnou stupidnosti či zrůdnosti. Na úroveň rozvojových zemí jsme se dostali až právě nyní. Toho jsi si nevšiml ? Nebo chceš označit bezplatné školství, bezplatné zdravotnictví, nulovou nezaměstnanost, naprostou zemědělská soběstačnost, a průmysl na úrovni o kterém si trosky Československa zvané "Česko" mohou dnes nechat jen zdát, za lež ? Nebo si skutečně myslíš, že ty všechny fabriky vyráběly elektrárny (včetně atomových), cukrovary, přehrady, lokomotivy, metra a vše možné jen na oko ? Včetně letadel, lodí atd. ?? A to nemluvím ani o tom, co vše jsme dokázali vyrobit a postavit v mnoha zemích světa… Jeď se podívat na všechna dnes strašidelná torsa zrušených fabrik po naší zemi a na zahraniční skořepiny na zelených loukách, kde pracují (ti šťastnější) ve vlastní zemi jako gastarbeitři … Ty si skutečně myslíš, že až teprve nyní jdeme ke světlým zítřkům ? Trocha soudnosti by neškodila..

gogo ( 16. března 2014 22:07 )

Demagogický názor... Komunističtí zločinci ... Nacističtí zločinci ... Církevní katoličtí zločinci.... Dnešní političtí zločinci atd...Slova, slova, slova…. Každá doba měla své plusy a mínusy. Každá. Církev na př. za svoji historii "rozstřílela" v křižáckých válkách celé národy. O jednotlivcích, které upalovala houfně na hranicích ani nemluvě... A dnes se této církvi mají vracet miliardové majetky u kterých se ani nebude prokazovat původ majetku.. Takže : Každá doba má své plusy a mínusy. Každá. Ale je nesmírně důležité která doba měla kolik plusů a kolik mínusů (a jakých) pro tento národ. Jsem naprosto přesvědčen, že tato doba má těch plusů podstatně, podstatně méně než měla doba předešlá...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa