Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nový šéf správy hmotných rezerv nesmí znát stav rezerv? NESMYSL, brání se

Švagr si přišel na 10 milionů, teď je šéfem hmotných rezerv
Švagr si přišel na 10 milionů, teď je šéfem hmotných rezerv  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ljš, ČTK, vlb - 
19. února 2014
10:48

Zeptáte-li se v současnosti nového šéfa Státní správy hmotných rezerv na objem strategických zásob, odpovědí vám bude podle časopisu Týden jen pokrčení rameny. Pavel Švagr se ale brání. Sice prý nemá důkladnou prověrku, ale úřad může bez problémů řídit!

Švagr získal místo předsedy Státní správy hmotných rezerv (SSHR) minulý týden, když vláda odvolala Ondreje Páleníka, jemuž bylo od června poskytnuto volno kvůli obvinění v kauze bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové. Jeho zástupci Tomáši Perutkovi kabinet zrušil pověření SSSH řídit.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tehdy pronesl, že je neúnosné, že půl roku vede správu místopředseda. "Vláda považuje situaci za neudržitelnou a rozhodla," řekl Mládek. Podle Týdne ale Švagr nesmí znát ani to, čím vlastně a v jakých počtech a objemech správa, kterou řídí, disponuje, protože nemá prověrku „tajné.“ Ten ale tvrzení Týdne v rozhovoru pro Blesk rezolutně odmítá.

„Dementuji to. Jsem držitelem prověrky „vyhrazené“, a tudíž se mohu seznamovat se všemi informacemi nutnými a důležitými pro vedení a řízení této instituce,“ řekl Blesku. Pro prověrku na stupeň tajné prý v současnosti připravuje podklady.

Dle svých slov mu důkladnější prověrka může vadit jen v případě účasti na Bezpečnostní radě státu či jednání vlády, kde se budou probírat zvláště utajené skutečnosti. Tehdy jej ale nahradí první místopředseda, který potřebnou prověrku má.

Zlaté padáky

Švagr byl od roku 2009 náměstkem generálního ředitele ČD pro personální záležitosti, loni v srpnu byl z této funkce odvolán. Počátkem loňského prosince napsal server Aktuálně.cz, že Švagr patří mezi osoby z bývalého managementu ČD, které policie prošetřuje kvůli takzvaným zlatým padákům a nadstandardním bonusům. Švagr informaci odmítl s tím, že ho prý policie ani nekontaktovala. Podle médií měl Švagr po opuštění ČD loni na podzim nárok na odstupné ve výši deset milionů korun.

Video  Vyjádření Pavla Švagra  - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

rastasan ( 19. února 2014 16:33 )

Já si myslím opak.Vždycky je lepší být jiný.

rastasan ( 19. února 2014 14:52 )

A tak to má být?

Zobrazit celou diskusi