Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Berlinale zná vítěze: Bodovaly asijské filmy, Zlatý medvěd putuje do Číny

Autor: ČTK, pom - 
16. února 2014
09:43

Letošní filmový festival v Berlíně zná své vítěze: Ovládly ho filmy z Asie! Celou polovinu hlavních cen přebrali asijští tvůrci, tři medvědi putují do Číny a jeden do Japonska. Bodoval i slovensko-český snímek Sametoví teroristé. Odváží si cenu čtenářů deníku Tagesspiegel.

Zlatého medvěda pro nejlepší film letošního 64. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale dnes získalo čínské drama Bai Ri Yan Huo (Černé uhlí, tenký led). Film si jako jediný odváží z Berlína hned dvě sošky medvědů - představitel hlavní role Liao Fan získal cenu pro nejlepšího herce.

Cenu udělenou čtenáři deníku Tagesspiegel si z Berlína odváží také tvůrci slovensko-českého filmu Sametoví teroristé, který se promítal v kategorii Forum.

"Je těžké uvěřit, že se ten sen splnil," řekl bezprostředně po převzetí Zlatého medvěda režisér oceněného čínského filmu Tiao I-nan. Zároveň poděkoval za spolupráci všem, kdo se na tvorbě snímku podíleli.

Na tiskové konferenci po slavnostním ceremoniálu režisér prohlásil, že ho Zlatý medvěd překvapil. "Už když Liao Fan získal Stříbrného medvěda, byl jsem z toho nadšený. A myslel jsem si, že to už je všechno. Opravdu jsem nečekal, že náš film získá ještě nějakého medvěda," řekl Tiao. Podotkl nicméně, že Berlinale je známé tím, že jeho výsledky se jen málokdy dají předem odhadnout.

Tiao také uvedl, že úspěch jeho filmu může dodat impulz celé čínské kinematografii. "Čínské filmy jsou ve světě stále víc přijímané a toto ocenění je povzbuzení pro celou čínskou kinematografii," řekl. Podle něj se ukazuje, že i v Číně se mohou natáčet filmy pro náročnější publikum, podobně jako vznikají v Evropě.

Asijská kinematografie letos na Berlinale slavila velký úspěch, když získala celkem čtyři z osmi hlavních festivalových cen. Do Číny míří ještě Stříbrný medvěd za mimořádný umělecký výkon. Získal jej snímek Tui na (Slepá masáž). Ocenění pro nejlepší herečku převzala Japonka Hau Kurokiová za výkon v dramatu Chiisai Ouchi (Malý dům).

Velkou cenu poroty získal snímek Grandhotel Budapešť režiséra Wese Andersona, který letošní Berlinale otevíral. Stříbrného medvěda za režii převzal Richard Linklater za svůj snímek Boyhood (Chlapectví). Cenu pro film, který otevírá v kinematografii nové perspektivy, dostal francouzský snímek Aimer, boire et chanter (Milovat, pít a zpívat). Stříbrného medvěda za nejlepší scénář a zdaleka největší potlesk publika si vysloužili autoři německého filmu Kreuzweg (Křížová cesta).

V hlavní soutěži bylo 20 filmů, nebyl však mezi nimi žádný zástupce české, ale ani celkově východoevropské kinematografie. Celkem se na letošním Berlinale promítalo 409 filmů, Česko mělo kromě Sametových teroristů zástupce také díky podílu na koprodukčním německo-belgickém dětském filmu Sputnik.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi