Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tlumočník z Mandelova pohřbu: Slyšel jsem hlasy, jsem schizofrenik!

Autor: ljš, ČTK - 
12. prosince 2013
12:23

Nejsem podvodník, ale mistr! To tvrdí tlumočník do znakové řeči, který způsobil skandál na pietním ceremoniálu za uctění památky Nelsona Mandely. Tisíce neslyšících mu nerozuměly prý proto, že trpí schizofrenií a v době, kdy Obama velebil osobnost bojovníka proti rasismu, prý slyšel hlasy a měl halucinace.

Jihoafrický tlumočník do znakové řeči, na kterého se sesypala kritika ze všech stran za jeho výkon při úterní tryzně za zemřelého jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu, tvrdí, že se léčí se schizofrenií a během ceremoniálu se u něj nemoc znovu projevila. Rozhodně odmítl, že je podvodník, naopak se označil za mistra znakové řeči.

Čtyřiatřicetiletý Thamsanqa Jantjie listu The Star řekl, že na pódiu začal v hlavě slyšet hlasy a dostal halucinace, kvůli čemuž mohla být jeho gesta pro neslyšící nesrozumitelná. "Nedalo se s tím nic dělat. Byl jsem sám ve velmi nebezpečné situaci. Snažil jsem se kontrolovat a neukázat světu, k čemu došlo. Moc se omlouvám. To je situace, ve které jsem se nacházel," dušoval se.

Léčí se

Dodal, že neví, co u něj atak schizofrenie způsobilo. Na nemoc ale prý bere léky. V rozhovoru pro lokální rozhlasovou stanici Talk Radio 702 odmítl, že není kvalifikovaným tlumočníkem do znakové řeči. Tvrdí, že tlumočil řadu akcí pro vládní Africký národní kongres, jihoafrickou vládu i nevládní organizace a považuje se za zkušeného tlumočníka.

Se svým výkonem při úterní pietní akci na johannesburském fotbalovém stadionu, kde před zraky desetitisíců přítomných a milionů diváků po celém světě tlumočil projevy amerického prezidenta Baracka Obamy, generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a dalších řečníků, byl dokonce spokojený. "Tlumočil jsem už na mnoha velkých akcích. Myslím si, že jsem mistrem znakové řeči," řekl rozhlasové stanici.

Mnoho neslyšících v Jižní Africe i v zahraničí však tvrdí opak a tlumočníkův projev ostře kritizuje. Někteří ho označili za "podivný a matoucí" a znaky, které používal, za "nesmyslné". Člen světové federace pro neslyšící Braam Jordaan dokonce prohlásil, že si myslí, že tlumočník byl podvodník. Jihoafrická vláda v reakci na tuto kritiku oznámila, že kvalifikaci muže prověří.

Video  Rakev s tělem Nelsona Mandely převezli do Pretorie  - Reuters
Video se připravuje ...

Podívejte se na srovnání tlumočení Thamsanqa Jantjie a opravdové tlumočnice:

mirco ( 12. prosince 2013 18:11 )

nejsou lidi, tak brali prvniho kdo umel machat rukama....co uz machal je jedno, hlavne ze tam v dane chvili byl...ti co slyseli dobre, tak tem je jedno co machal...

barbra7 ( 12. prosince 2013 13:49 )

Vypadá to, že je opravdu mistr. Když Obama velebil bývalého nepřítele západu a komunistického teroristu, pochopil, že u Obamy propukla akutní schizofrenie, a aby situaci zachránil, přetlumočil jeho slova jako: kreveta má houpacího koníka.

evita5555 ( 12. prosince 2013 13:19 )

Schizofrenik chcel v sobotu zabiť svojho otca aj matku, matku škrtil a bodal. Ešte že tam ten premiér nešiel, aj na futbale bolo bezpečnejšie.

bibijana ( 12. prosince 2013 13:01 )

Nejstřeženější osoba na světě a pár centimetrů od něj člověk,o kterém ochranka nic neví,tak to je úlet.Hlavně,že se ti ostří hoši v černých brýlích a sluchátky v uších vždycky tak důležitě tváří.

vonamula ( 12. prosince 2013 12:59 )

a pak pusťte negra k lepší práci ...

Zobrazit celou diskusi