Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední cesta velikána: Vystavili rakev Mandely a splní mu jeho přání!

Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2013
12:27

Pro ty, co se nestihli rozloučit se zesnulým velikánem Nelsonem Mandelou, připravila jihoafrická vláda další možnost - v hlavním městě Pretorii totiž nechala vystavit na tři dny Mandelovu rakev. Zároveň se však Jihoafričané chystají splnit Mandelovo poslední přání - tělo bojovníka za svobodu bude o víkendu přepraveno do vesnice, kde Mandela vyrůstal. 15. prosince tam proběhne Mandelův pohřeb.

Až do pátku mají možnost příbuzní, státníci, pozvaní hosté a občané JAR rozloučit se s Nelsonem Mandelou nad jeho rakví. Právě dnes ji totiž jihoafrická vláda nechala vystavit v amfiteátru ve svém sídle v hlavním městě JAR Pretorii. Mandelovi se však splní i jeho přání. Jeho tělo totiž o víkendu převezou do vesnice Qunu, kde Mandela vyrůstal a přál si být pohřben.

Amfiteátr pojmenovali po Mandelovi

Mandela zemřel v 95 letech minulý čtvrtek. Zatímco jeho rakev pokrytá státní vlajkou směřovala ráno v pohřebním voze v konvoji k sídlu vlády, ulice lemovaly policejní kordony a davy lidí, kteří vzdávali Mandelovi hold. Mandelovu rakev se skleněným víkem přitom každý večer převezou zpátky do márnice ve vojenské nemocnici, ráno ji pak vrátí do sídla vlády. Místo Mandelova veřejného odpočinku bylo vybráno záměrně - Mandela na tomto místě složil v roce 1994 přísahu jako první černošský prezident JAR. Současný prezident JAR Jacob Zuma přitom v úterý během oficiální piety za Mandelu pojmenoval amfiteátr u sídla vlády právě po Mandelovi. 

Video Rakev s tělem Nelsona Mandely převezli do Pretorie - Reuters
Video se připravuje ...

Nelson Rolihlahla Madiba Tata Khulu Dalibhunga

Celý svět ho přitom znal jako Nelsona Mandelu. Jenže světoznámý státník měl ve své vlasti i řadu dalších jmen. Některá získal v dětství právě ve vesnici Qunu, jiná si vysloužil bojem za svobodu.

ROLIHLAHLA - Při narození dostal od svého otce, Nkosiho Mphakanyiswy Gadly Henryho jméno Rolihlahla Mandela. V doslovném překladu to znamená »tahat stromy za větve«, ale všeobecný význam je »ten, který vyvolává rozbroje«.

NELSON - Jméno Nelson se poprvé objevilo, když šel Mandela do základní školy. Dala mu ho prý jeho učitelka slečna Mdingane hned první den ve škole. Není ale jasné, proč vybrala právě toto jméno.

MADIBA - Jedná se o jméno z kmene Tembu náležícího ke Xhosům, k němuž Mandela patřil. Madiba bylo jméno náčelníka kmene Tembu z 19. století. Mluvit o Mandelovi jako o Madibovi tedy bylo známkou náklonnosti a respektu.

TATA - Mnozí ho pokládají za otce-zakladatele demokracie v JAR. Stal se proto pro ně »Tata«, což je v jazyce xhosa slovo pro otce.

KHULU - Jedná se o další výraz ocenění v jazyce xhosa. »Khulu« je zkratka z výrazu »uBawomkhulu«, což znamená jednak »děda«, ale také »velký, prvořadý, velkolepý«.

DALIBHUNGA - Když bylo Mandelovi 16 let, podstoupil jako další xhosští chlapci tradiční iniciační obřady, jimiž vstoupil do dospělosti. »Dalibhunga« znamená »tvůrce nebo zakladatel rady« či »iniciátor dialogu«.

m-99 ( 11. prosince 2013 23:22 )

Jaký přání mu splní? Vyhubí všechny bílý? Z koho udělají příště bojovníka proti rasismu? Z Hitlera? Bože!

romario71 ( 11. prosince 2013 22:35 )

 Aby se z Mandely celý svět nepodělal.Černoch jakých je všude dost.

lipno ( 11. prosince 2013 16:22 )

Džambulka a Kramný došli, dobrý je i terorista!

lennne ( 11. prosince 2013 14:28 )

cou.rali...hvezdicky i tam co neni treba

lennne ( 11. prosince 2013 14:27 )

Mistni na nejaky pohreb dost pecou, kdyby tam nestali vojaci na strazi je po pruvodu a tech par radoby mirotvorcu ....jeste ze nejel na lafete, byla by ostuda jako s Havlem, ***li se ze nim Prahou, jak svabi na pivo

Zobrazit celou diskusi