Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další skandál na pohřbu Mandely: Tlumočník do znakové řeči byl podvodník!

Komunita neslyšících se bouří proti tomuto tlumočníkovi, který stál po boku řečníku na ceremoniálu k uctění památky Nelsona Mandely
Komunita neslyšících se bouří proti tomuto tlumočníkovi, který stál po boku řečníku na ceremoniálu k uctění památky Nelsona Mandely  (Autor: ČTK, EPA, REUTERS)
Autor: ljš, ČTK - 
11. prosince 2013
15:42

Měl tlumočit neslyšícím dojemné projevy řečníků na pietním ceremoniálu za Nelsona Mandelu, ale gesta, která předváděl, vypadala naprosto nesmyslně! Sluchově postižení tak kvůli tomuto šarlatánovi neměli z ceremoniálu vůbec nic.

Jihoafrickou komunitu neslyšících rozčílil výkon tlumočníka do znakové řeči na úterním pietním ceremoniálu za zesnulého Nelsona Mandelu. Tlumočník stál po většinu ceremonie na pódiu vedle řečníků, ale z jeho zmatených pohybů muselo být i laikům jasné, že jde o podvodníka.

Znaky si vymyslel

Jméno šarlatána není zatím známo, celá řada organizací se ale už dožaduje jeho odvolání. Člen světové federace pro neslyšící Braam Jordaan řekl, že si myslí, že tlumočník byl podvodník. "Pobouřilo a ponížilo mne, jak převáděl to, co řekl prezident Spojených států Barack Obama. Ty znaky si vymyslel," řekl tento muž.

"To, co říkali mluvčí, nevyjadřoval pohyby rukou, výrazem tváře ani pohyby těla," citoval Jordaana London Evening Standard.

Na sociálních sítích se kolem skandálu okamžitě rozvinula divoká diskuze. Našli se dokonce i zastánci tlumočníka, kteří tvrdili, že k překladu použil sice málo používané, ale platné znaky odpovídající jazyku zulu. To je však podle neslyšících nesmysl. Na území JAR se totiž používá jediná znaková řeč, nazývaná SASL.

Jeden z diskutujících nakonec přinesl jasný důkaz. Postavil vedle sebe překlad podvodníka a výkon skutečné tlumočnice. Na výsledek se můžete podívat sami:

evita5555 ( 12. prosince 2013 10:44 )

Hlavne nikto nepredpokladal, že by tie klamárske prejavy niekto počúval. Ale ako fór veľmi dobrééééé, tuším lepšie ako Rusnok.

ameiva ( 12. prosince 2013 01:54 )

Tak to je vtipný!

mustafaibrahim ( 11. prosince 2013 20:23 )

Tlumočník se řídí heslem, když to neumíš, tak se u toho musíš tvářit důležitě

mandat ( 11. prosince 2013 19:42 )

A kdo tam uz neco umi ? Polovicka naroda je negramotna a ten zbytek ma AIDS.

mandat ( 11. prosince 2013 19:41 )

Presne tak. Byl to kriminalnik a bandita. Nikdo nerika, proc b yl prvnich 5 let v kriminale. Jen se omyla, ze byl 27 let v kriminale za boj proti rasismu. To neni pravda. V kriminale byl, ze zabijel a kradl, terorizoval bile obyvatelstvo. Pozdeji se zacal tocit a argumentovat, ze je v JAR rasismus.A to mel jen domaci vezeni.To nebyl zadny kriminal. Pritom sam byl rasista. Nechapu, za co ho oslavuji. Za to, ze okradl a znicil celou vyspelou zemi ? O sve lidi se nestaral.Utracel statni penize s celou svou rodinou.To je skandal.

Zobrazit celou diskusi