Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jackie Kennedy kostým od krve nesvlékla: Ať vidí, co Johnovi provedli!

Autor: oj - 
22. listopadu 2013
14:47

Je 22. listopadu 1963. Nejmocnější muž planety, prezident USA John Fitzgerald Kennedy zahajuje předvolební kampaň. S první dámou Jackie projíždí Dallasem v otevřené limuzíně. V tom se ozvou tři výstřely. Při posledním se rozletí pravá polovina prezidentovy hlavy. Kapotu auta a růžový kostýmek Jackie Kennedy pokryje krev, mozková tkáň a části lebky.

Nejznámějším symbolem atentátu na JFK zůstává i po 50 letech zářivě růžový kostým první dámy Jacqueline Kennedy ušitý podle návrhu Coco Chanel. „Budou tam ty bohaté manželky republikánů s norkovými kožichy a diamantovými náramky. Musíš vypadat skvěle. Oblékni se jednoduše musíš ukázat Texasanům, jak skutečně vypadá dobrý vkus,“ prohlásil údajně Kennedy.

Po smrti manžela si krví potřísněný kostýmek Jackie odmítla sundat. „Ať vidí, co Johnovi provedli!“ odpověděla manželce viceprezidenta Lady Bird Johnson. Měla ho i na palubě Air Force One, když Lyndon Johnson skládal prezidentskou přísahu. A nesundala ho ani ve Washingtonu, dokud nedorazila do Bílého domu.

5 věcí, které jste o kostýmu možná nevěděli

Mýtus Chanel
Říká se, že kostým vytvořila legendární návrhářka Coco Chanel. Pravdou ale je, že si ho Jackie nechala ušít v newyorském salonu Chez Ninon. Módní dům Chanel dodal látky, knoflíky a návrh. Obešla tak doporučení svého tchána nosit pouze oblečení ušité v Americe.

Co se s kostýmem stalo?
Podle New York Times ho služebná v Bílém domě zabalila a poslala matce první dámy Janet Auchincloss. Ta ho předala Národnímu archivu se stručnou poznámkou: "Jackiin kostým a kabelka, které měla na sobě 22. listopadu 1963". Nikdy ho už nikdo nepral.

Co se stalo s kloboučkem?
Růžový klobouček si Jackie sundala v Parkland Hospital, když čekala na to, než lékaři potvrdí manželovu smrt. Poslední, kdo ho držel v rukou, byla osobní asistenka první dámy Mary Gallagher.

Nejdříve za 90 let
Kostým legálně patřil dceři Jackie Kennedy Caroline. Ta ho v roce 2003 Národnímu archivu věnovala pod podmínkou, že jej veřejnost neuvidí minimálně dalších 100 let.

Oblíbený kostým
Jackie na sobě kostým v Dallasu neměla poprvé. Nechala si ho ušít už v roce 1961 a oblékla ho minimálně při šesti předchozích událostech. Stál tisíc dolarů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi