Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

OKD na dně, Bakala na vrcholu: Podle analytiků vydělal 38 miliard!

Miliardáři Bakalovi, manželovi podnikatelky Maláčové, nemohou přijít horníci na Ostravsku na jméno
Miliardáři Bakalovi, manželovi podnikatelky Maláčové, nemohou přijít horníci na Ostravsku na jméno  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT, kru - 
23. září 2013
12:55

Horníci z dolu Paskov mu nemohou přijít na jméno. Miliardář Zdeněk Bakala (52) je podle nich tím, kdo stojí za krizí v OKD, propouštěním a podle některých i pořádným tunelem, na jehož konci se někteří napakovali, zatímco zaměstnanci přijdou o živobytí. Analytici přitom spočítali, že si Bakala v OKD přišel za poslední roky na závratných 38 miliard!

Boháče a spolumajitele společnosti OKD (Ostravsko-karvinské doly) Zdeňka Bakalu horníci obviňují, že si v dole OKD Paskov pořádně přilepšil, zato oni teď budou po plánovaném uzavření dolu třít bídu s nouzí. Hlasitě se mluví o tunelování, které v dole proběhlo. Jenže zatímco na Ostravsku lidé hořekují a bojí se hromadného propuštění, Bakala podle MF Dnes odcestoval do Jihoafrické republiky, kde za půl miliardy pořídil sídlo uprostřed vinic a zaběhlého vinařství Klein Constantia. "Do této části světa jsem se zamiloval a jsem velkým obdivovatelem Afriky," svěřil se Bakala před několika lety MF Dnes.

Bakala: 38 miliard zisku za posledních 7 let

Podle analytiků, oslovených Mladou frontou, přitom vydělal Bakala v OKD za posledních sedm let závratných 38 miliard! Bakala koupil podíl v OKD v roce 2004 za 10 miliard, jen z těžební části byznysu získal pak kolem 35 miliard a další miliardy mu přitekly na účet díky výnosům ve firmách RPG Byty a OKD Doprava, tvrdí server idnes.cz.

Miliardy tu tedy jen létají. Jenže podle generálního ředitele OKD Jána Fabiána je těžba v Paskově značně ztrátová a společnost ji již dotovat nechce. Uzavření dolu by mělo OKD vyjít na 1,5 miliardy, z toho 500 milionů zamíří na technickou uzávěrku dolů a dalších zhruba 700 milionů na sociální program, upozornil Fabián v ČT.

O Paskově se bude jednat i na Hradě. Nakonec bez Bakaly

"Nemůžeme nadále financovat něco, co je ztrátové," tvrdí Fabián. OKD přitom v Paskově, který je posledním činným dolem této společnosti na Ostravsku, zaměstnává 2500 těžařů. Zhruba 750 by mohlo přejít na další činné doly na Karvinsku, panují však obavy z dalšího propouštění i tam.

OKD dává jasně najevo, že samo bez státní spoluúčasti nebude v Paskově po roce 2014 těžit. Otázka státní spoluúčasti by se přitom měla řešit i na Hradě - k jednacímu stolu již zítra zasednou zástupci velkých firem včetně OKD s prezidentem Zemanem, premiérem Rusnokem a ministrem průmyslu a obchodu v demisi Jiřím Ciencialou. Schůzky se za OKD zúčastní generální ředitel Fabián a výkonný a finanční ředitel Marek Jelínek.

"Nenáviděný" Bakala zde nakonec bude chybět. "Nemůže stejně jako žádný jiný akcionář, podle mezinárodně platných pravidel pro řízení a správu za veřejně obchodovatelnou společnost jednat ani vystupovat, proto se pracovního jednání nezúčastní," uvedla o víkendu Bakalova kancelář, která však dodala, že Bakalovi prý není osud společnosti OKD ani jejích zaměstnanců "v žádném případě lhostejný".

5 variant útlumu Paskova

• Uzavření v roce 2014 bez pomoci státu - 0 Kč

• Uzavření v roce 2014 s pomocí státu - 1,3 miliardy Kč

• Uzavření v roce 2016 bez pomoci státu - 0 Kč

• Převzetí státním podnikem Diamo nebo uzavření po roce 2018 - nejméně 10 miliard

• Státní podpora OKD na prodloužení těžby do roku 2018 - více než 10 miliard

villi ( 14. května 2016 10:40 )

KDYŽ JE BAKALA CHYTRÝ A LIDÉ HLOUPÍ,TAK PROČ NE???!!! LIUDÉ JSOU NEPOUČITELNĚ DEBILNÍ !!! PATŘÍ JIM TO !!!

petka29 ( 15. dubna 2016 20:52 )

Toto se musí řešit bez kompromisů. Souhlasím s penem prezidentem ČR Milošem Zemanem. Okamžité znárodnění a podat mezinárodní trestní oznámení proti panu Bakalovi !!!

zadnice ( 24. září 2013 11:04 )

Byla uvedena informace, že ve "spolku" (holanďané, kanaďané, maďaři) má Bakala podíl 31%!!! Představte si jaké peníze ze zisků odchází mimo ČR. To je ta "Klausova metoda" na zbohatnutí státu a občanů!!!!!!!!!!!!!!!!!!

itartas ( 24. září 2013 08:47 )

vlamore: máš pravdu. Ale s těmi viníky je to složitější, přečti si něco o Talmudu a možná .....

itartas ( 24. září 2013 08:44 )

vrať se na základku magore

Zobrazit celou diskusi