Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ostře hlídaná šéfka ERÚ Vitásková: Policisté ji navrhli obžalovat za solární podvod!

Šéfka Energetického regulačního úřadu Vitásková s ochrankou
Šéfka Energetického regulačního úřadu Vitásková s ochrankou  (Autor: Blesk – Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
22. srpna 2013
17:20

Jde po krku solární chobotnici, jenže sama nejspíš bude čelit žalobě za solární podvod! Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková je totiž mezi 10 lidmi, které policie navrhla obžalovat za miliardový švindl v solárním byznysu.

Kolem Aleny Vitáskové se to v poslední době bodyguardy jen hemžilo, střežili jí dokonce muži z ochranky expremiéra Paroubka a patrně kvůli boji proti solárníkům chtěl kdosi její auto v dubnu vytlačit ze silnice. Jenže nyní čelí Vitásková jinému problému. Sama se ocitla na listu obžalovaných.

Policisté totiž dnes navrhli obžalovat celkem 10 lidí, obviněných v kauze solárního podvodu. "Dnešního dne mi policisté předali celý spis s návrhem na podání obžaloby v případě všech deseti obviněných včetně šéfky úřadu Aleny Vitáskové," prozradil ČTK brněnský státní zástupce Radek Mezlík, který předpokládá podání obžaloby do několika týdnů.

Obvinění Vitáskové a spol. se přitom týká případu údajného podvodného získání licence na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Obvinění chtěli tyhle elektrárny připojit do konce roku 2010 k distribuční soustavě elektřiny, i když ještě nebyly dokončeny. A získat tak vyšší výkupní cenu elektřiny. V roce 2011 totiž cena výkupu elektřiny klesla.

Na podvod se však přišlo. Stát přitom kvůli němu mohl přijít až o 1,9 miliardy korun. Vitásková obvinění odmítá jako součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně. Nový vývoj v kauze pak nechtěla komentovat, uvádí ČTK.

Od letošního března přitom Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Podle žalobce totiž věděla o osobních a obchodních kontaktech ředitelky odboru licencí ERÚ s osobou, jednající za obě elektrárny u úřadu.

autentickej ( 22. srpna 2013 22:05 )

Nikdy nesmíme zapomenout, že je v dozorčí radě nadace manželů Klausových.To samo o sobě hovoří za vše.

karin6969 ( 22. srpna 2013 19:07 )

Nikdy se neangažovala sama vždycky na to měla poskoky co pak na oplátku dostali informace které potřebovali ! Fialový hnus !

krtekub ( 22. srpna 2013 18:13 )

Solárníci přecházejí do protiúderu. Obvinění jako v případě oponentního posudku na letadla CASA.

Zobrazit celou diskusi