Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mizí miliardy, situace kolem solárníků se vymkla kontrole, přiznává šéfka ERÚ

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková (vlevo) na tiskové konferenci
Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková (vlevo) na tiskové konferenci  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
9. července 2013
14:37

Na závažné nedostatky při kontrole solárních elektráren narazil Energetický regulační úřad (ERÚ), kterému v současnosti velí ostře hlídaná ředitelka Alena Vitásková. Varovala, že situace kolem solárníků a jejich podpory se vymkla kontrole. A může být ještě hůř.

Vitásková novinářům prozradila, že kontrola solárních elektráren přivedla její úřad k řadě zajímavých zjištění. A ve dvou případech dokonce přinutila ERÚ podat podnět k zahájení trestního řízení.

Kontrola elektráren: 28 závažných nedostatků

Kontrola, která začala letos v dubnu, se v první fázi týkala 30 solárních elektráren spuštěných v roce 2010, tedy před výrazným poklesem výkupní ceny. Celkem jich bude úřad kontrolovat 180. Prověrka spisů však prý v první fázi odhalila ve všech případech nějaké nedostatky, z toho 28 závažných!

Chyběly dokumenty, objevovaly se chyby v revizních zprávách i kolaudačních rozhodnutích. A tak vyvstává otázka, jestli tyhle "chyby" někdo nevytvořil záměrně, aby tak nahrál solárním baronům. 

"Situace kolem obnovitelných zdrojů a výše podpory se zcela vymkla a její náprava je zásadní pro další vývoj hospodářství v ČR," přiznala šéfka ERÚ Vitásková, jejíž úřad chce zbylé elektrárny zkontrolovat do konce roku.

Vitásková: V zahraničí mizí miliardy

ERÚ zároveň prosazuje omezení, aby veřejné prostředky získávali pouze ti, kdo prokážou vlastnictví elektrárny a z jakých zdrojů byla postavena. Podle Vitáskové totiž zhruba 15 miliard korun mizí v zahraničí na účtech neznámých akcionářů...

Podpora solárníkům je přitom ostře diskutovaným tématem. Jen za letošní rok jde na podporu obnovitelných zdrojů 44,4 miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu však plánuje od roku 2014 zastavit veškerou podporu pro nové zdroje, uvedené do provozu po letošním 31. prosinci. 

Měla by se o to postarat novela zákona, která je v připomínkovém řízení. "Důvodem připravené novely zákona je zvyšující se finanční zátěž pro spotřebitele elektřiny a potažmo i pro státní rozpočet, způsobená hrazením nákladů na podporu energie z obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny," píše se v novele. Vitásková prý tento krok podporuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 11. července 2013 20:37 )

Invektivy psané v anonymitě psát je zbabělé. Nemyslíš ? A Ty žádáš v Blesku podložení právních tvrzení ? Ty si nech podložit na př. Markem Bendou majícího plzeňský diplom. Který je Ti jistě sympatický.

aluman ( 10. července 2013 11:16 )

Já nic nečekal Samozřejmě, že co píšeš je nesmysl. Nemohou nic. Nečekal jsem, že se dočkám právního podložení tvých nesmyslných tvrzení, ovšem nečekal jsem ani, že jsi až tak hloupě zatvrzelý, že budeš ten nesmysl tvrdit dál

gogo ( 10. července 2013 08:48 )

Právně podložit ? Sněmovna a senát jakožto nejvyšší orgán moci v tomto státě mohou negovat jakékoliv smlouvy, které byly učiněny. Mohou i znárodňovat. Pokud by chtěly. Jinak dál nic chlapče nečekej. Jsme v bulváru a ne na právnické fakultě v Plzni..

gogo ( 10. července 2013 08:45 )

Neotřelý názor. Jste takový novodobý Brunclík..

hlinsko ( 10. července 2013 07:50 )

Já mám úplně obyčejnej nápad, jak to udělat. Pozvat si ty desítky chuligánů, co se jezdí prát na fotbal, vybavit je kladivy a vzít to pěkně z gruntu. Stát potom musí nařídit demolici těch solárek, ale obnovu už nepovolí - je to jednoduché. S každým rozflákaným panelem nám tito rváči ušetří desetitisíce, takže je nemůže někdo trestat, že způsobili nějakou újmu, ba naopak celospolečensky velice prospěšná činnost a těžko bychom hledali prospěšnější. Já myslím že by to šlo rychle. Solární dobytek totiž jinak zničí nejen naše peněženky ale zlikviduje nám tady veškerý průmysl, který se stane nekonkurenceschopný a budeme se moct chodit pást - ale nebude kam, protože pole po solárech jsou totálně neekologická - používají se tam totiž ty nejhorší a nejjedovatější herbicidy - prý to je horší jak po atomovém výbuchu - ta pole budou nepoužitelná, a ta rezidua tam zůstanou na věky. Všechny, kdo tohle dovolil, bych nechal popravit.

Zobrazit celou diskusi