Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéfka ERÚ Vitásková: Chtějí mě brutálně odstranit!

Ostře hlídaná šéfka ERÚ Alena Vitásková bojuje se solární chobotnicí, sama však má na krku obvinění z účasti na solárním podvodu
Ostře hlídaná šéfka ERÚ Alena Vitásková bojuje se solární chobotnicí, sama však má na krku obvinění z účasti na solárním podvodu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
25. srpna 2013
15:59

Šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové hrozí žaloba za spoluúčast na miliardovém solárním podvodu. Na svou funkci však rezignovat nehodlá, i kdyby byla obžalována! Považuje to prý za "brutální způsob jejího odstranění z funkce, po němž následuje jen vražda".

Ve čtvrtek navrhli policisté obžalovat celkem desítku lidí v kauze velkého solárního podvodu a Alena Vitásková je mezi nimi. Již od letošního března přitom čelí obvinění z napomáhání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby. O tom, že nehodlá odstoupit z čela ERÚ navzdory hrozící žalobě, však mluvila dnes v Otázkách Václava Moravce. Vitásková se nechala slyšet, že jde o brutální způsob jejího odstranění, kdy horší je už jen vražda.

Účastnila se "podvůdku" za 1,9 miliardy?

Podle brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se případ týká údajného podvodného získání licence pro dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Záměrem desítky obviněných bylo získat vyšší cenu za výkup jimi vyrobené elektřiny.

A i když nebyly elektrárny ještě hotové, podaly žádost o zařazení do distribuční soustavy elektřiny do konce roku 2010. Od roku 2011 totiž výkupní ceny elektřiny značně poklesly... A Vitásková měla o všem vědět. Pokud by se na podvod nepřišlo, stála by tahle machinace podle státního zástupce českou pokladnu celkem 1,9 miliardy korun. Elektrárny by totiž měly každý měsíc zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny, než si "zasloužily".

Vitásková: Chci rozkrýt podvody za 162 miliard

"Licence se skutečně vydaly v roce 2010, já jsem do úřadu nastoupila v srpnu 2011," brání se však Vitásková, že v době údajného podvodu úřad nevedla.U vydání licencí přitom podle policie byl její předchůdce Josef Fiřt, ale i další vedoucí pracovníci úřadu.

Vitásková dodává: "Samozřejmě, že nerezignuji, protože potřebuji dotáhnout do konce kroky, které dělám." Sama se prý snaží o odkrytí rozsáhlého solárního tunelu za 162 miliard korun! Její úřad totiž v současné době provádí hloubkové kontroly toho, co se na jeho půdě dělo v souvislosti se solárním byznysem v letech 2009 a 2010. A možná se ještě budeme divit...

"Já předpokládám, že kontrolní kroky, které děláme povedou k odebrání licencí desítkám subjektů. Já odhaduji,že to může snížit náklady na podporu těchto obnovitelných zdrojů o pět i více miliard korun," podotkla šéfka ERÚ.

holcman ( 26. srpna 2013 15:06 )

Prachatá, mazaná ženská je to, v makovici jí to pálí až moc. Ale účes, to je děsný, ztratila vkus, jestli ho sama kdy měla. Dneska jde po rozuteklých miliardách a Oni jdou zase po ní.

holcman ( 26. srpna 2013 14:58 )

Ty patříš k nim?

tempe ( 25. srpna 2013 17:31 )

Nedroguj,ty Kalouskův patolízale

zidoniusek ( 25. srpna 2013 17:04 )

A je důvod jim v tom bránit?

annakarenina ( 25. srpna 2013 17:03 )

162 miliard.

Zobrazit celou diskusi