Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie tvrdí: Černá svině není nadávka Romům!

Autor: psch, ČTK - 
1. července 2013
17:47

Zbořená bábovička vyústila v drsnou válku v ulicích. Porvaly se tam tábory Romů a ultrapravicových radikálů – létaly dělobuchy, popelnice, na místě bylo několik zraněných lidí a zničených aut. V jednu chvíli tam do jednoho člověka mlátilo a kopalo hned několik Romů najednou. Přesto policie tvrdí, že situaci měla pod kontrolou a že nadávka "černá svině" nebyla určená Romům.

Deset zraněných, z toho tři policisté, čtyři desítky zadržených, zničená auta, situace připomínala válku na blízkém východě. Odborníci nyní zhodnocují záběry z kamer, které incident zachytily. Přesto policie tvrdí, že měla akci pod kontrolou.

"Považuji akci za zcela prokazatelně úspěšnou. Zde hrozilo, že dojde k fyzickému kontaktu mezi dvěma skupinami osob. Ty jsme však oddělili a nedovolili jim se dostat k sobě," řekl ředitel jihočeské policie Radomír Heřman.

„Černý svině“

Během ohlášeného shromáždění na českobudějovickém náměstí někteří z účastníků vykřikovali hesla jako "Černá svině." Podle Heřmana však tento slogan neskrývá rasistický podtext. "Mohu vás téměř s 99 procentní jistotou ubezpečit, že toto se nevztahovalo na romskou komunitu. Tento přívlastek patří nám (policistům)," prohlásil Heřman.

Video  Brutální bitka při protiromské demonstraci v Českých Budějovicích  - Youtube
Video se připravuje ...

Zbořená bábovka

Na sídlišti Máj bydlí početná skupina Romů. V lokalitě, kde žije více než 20.000 obyvatel, panuje napětí od pátku 21. června, kdy na jednom dětském hřišti vznikl konflikt mezi dětmi a poté dospělými. Na místě musela zasahovat policie.