Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válka v Českých Budějovicích: Demonstranti napadli policisty!

Autor: ČTK, lm - 
6. července 2013
17:32

AKTUALIZOVÁNO: V České Budějovice probíhá další demonstrace proti Romům. Sešlo se tu asi 400 lidí. Přestože se policie snažila neohlášenou akci rozpustit, zuřivý dav se snažil prorazit zátarasy a dostat se na sídliště Máj, kde žije početná romská komunita. "Pusťte nás na ně!" skandovali demonstranti. Po těžkooděncích házeli kameny a láhve.

Policisté proti agresivním demonstrantům tvrdě zasáhli. Nekompromisně zpacifikovali útočníky v prvních liniích. Ostatní vyzvali, aby demonstraci rozpustili.

Snaha rozpustit demonstraci

Magistrát se snažil neoznámenou akci rozpustit před 17:00. Demonstranti se podle pokynů policistů museli po jednotlivcích vydat z náměstí Přemysla Otakara Kanovnickou ulicí. Dožadovali se ale hromadného pochodu na sídliště Máj, kde bydlí početná romská komunita.

Policie několik hodin před akcí, na kterou se lidé svolávali prostřednictví internetu, obsadila jak sídliště Máj, tak centrum města a přilehlé ulice. "Při kontrolách jsme našli asi dvacet zbraní, mezi nimi basebalové pálky, tyče a další předměty, které by mohly způsobit zranění či poškodit majetek. Dvěma desítkám lidí, byl zakázán vstup na určité místa v Českých Budějovicích, šlo o ty, kteří měli u sebe zbraň," řekla ČTK mluvčí policie Lenka Holická.

Ve městě se pohybují stovky policistů, situaci monitorují i z vrtulníku. Na sídlišti Máj, kde se nakonec odehrál bezproblémový happening asi stovky obyvatel, byla připravena vodní děla a těžkooděnci v autech. Akci řídí krizový štáb z radnice, mezi demonstranty se pohybovali členové antikonfliktního týmu.

Vše začalo hádkou dětí na hřišti

Sobotní incident, při němž bylo zraněno deset lidí, odsoudila řada občanských sdružení a také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. "Není absolutně přípustné, aby kdokoli svou frustraci a nenávist ventiloval agresí, ať už je směřována proti komukoli," uvedla.

Napjatá situace na sídlišti Máj, kde žije 20.000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Při potyčce zasahovala i policie. Na sídlišti žije početná skupina Romů a také hodně sociálně slabších lidí.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání