Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vybuchující silikony: 5 tisíc žen žaluje výrobce, mezi poškozenými i Češky

Do soudní síně zamířila aféra vadných implantátů firmy PIP. Mezi poškozenými jsou i Češky, třeba paní Marcela (vlevo)
Do soudní síně zamířila aféra vadných implantátů firmy PIP. Mezi poškozenými jsou i Češky, třeba paní Marcela (vlevo)  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2013
14:05

Doufaly v krásu, nechaly si řezat do svých těl. A vylepšit si prsa implantáty firmy PIP - za výhodné ceny... To však ještě tisíce ženy nevěděly, jaké komplikace je čekají. Vadné silikony vybuchovaly, protrhávaly se, u řady žen vyvolaly záněty. Nyní jde celý případ k soudu.

Do francouzské síně zamířila aféra s vadnými prsními implantáty firmy PIP. Na lavici obžalovaných stanula u soudu v Marseille pětice manažerů společnosti PIP (Poly Implant Prothése), včetně zakladatele firmy Jeana-Claudea Mase.

Podle obžaloby se čelní představitelé firmy dopustili podvodu a klamání spotřebitelů, za což jim hrozí až pět let vězení. Proces je přitom naplánován do 17. května a patří mezi největší ve francouzských dějinách.

Implantáty PIP se přitom vyvážely i za hranice Francie, mimo jiné i do České republiky. Lékaři jejich implantáty použili v 300 tisících případech po celém světě. Výrobci přitom implantáty podle žaloby plnili vlastním, levnější a zdravotním normám neodpovídajícím gelem, který způsobil řadu potíží.

K žalobě se kvůli levným a údajně zdravotně závadným silikonům připojilo více než pět tisíc žen! Zastupovat je bude na tři sta advokátů. U 4100 pacientek prý nastalo protržených voperovaných implantátů a 2700 ženám vyvolaly potíže s implantáty zánět.

"Zase jsem se cítila jako žena. Jenže za čas jsem dostala třikrát po sobě těžký zánět prsu a musela jsem zpět do nemocnice," svěřila se Blesku paní Marcela, která je jednou z poškozených.

Zobrazit celou diskusi