Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Spadla klec! Implántátový král z firmy PIP dopaden!

Autor: ČTK, šim - 
26. ledna 2012
10:16

Desetitisíce žen po celém světě se kvůli nekvalitním silikonovým implantátům bojí o své zdraví. Místo zdravotně nezávadného silikonu je francouzská firma PIP plnila levnějším technickým. Její šéf Jean-Claude Mas byl nyní zadržen policií.

Jean-Claude Mas byl zadržen ve čtvrtek brzy ráno ve své vile na jihu Francie a na 48 hodin umístěn do vazby. Soud nyní rozhodne, zda bude obviněn ze zabití z nedbalosti. Policie zatím prohledává dům a okolní pozemky.

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001. Francouzské úřady ale zjistily, že firma implantáty plnila levnějším silikonovým gelem, který nesplňoval zdravotnické normy. Pevnost pouzdra navíc neodpovídala požadavkům, takže se v implantátech objevovaly trhliny, jimiž se gel mohl uvolnit do těla a vyvolat záněty.

Když úřady v roce 2010 zjistily, že firma vyráběla implantáty z nevhodného silikonu, nechaly společnost zavřít. Implantáty PIP si ale do té doby nechalo voperovat po celém světě asi 400.000 žen, z toho asi 30.000 ve Francii. Asi 2700 Francouzek podalo na Mase kvůli implantátům žalobu.

Francie, ale také Česko a Německo kvůli případu vyzvaly ženy, aby si nechaly implantáty od firmy PIP odstranit. Británie ale naopak dala najevo, že plošné odstraňování implantátů za nutné nepovažuje.

aronak ( 26. ledna 2012 12:55 )

To je zjev, ten šef. Proč se k žalobě nepřidají ženy i z ČR, které si tyto implantáty nechaly voperovat?

Zobrazit celou diskusi