Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kontrola tisícovky Boeingů 737: Špatný nátěr může způsobit tragédii!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
15. dubna 2013
11:58

Více než tisíc dopravních letadel Boeing 737 se musí zkontrolovat. Nařídil to americký Federální úřad pro letectví. V zadní části letadla by mohla být špatně nanesena vrstva proti korozi a letadlo by se údajně mohlo stát neovladatelné.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil kontrolu strojů, které jsou registrovány ve Spojených státech.

Znepokojení úřadu vyvolaly zprávy o "nesprávném postupu", kterým byla na tyto upevňovací díly umístěna vrstva, jejímž úkolem je chránit díly před korozí a opotřebením. Úřad proto leteckým společnostem nařídil, aby potenciálně vadný díl na ocasních plochách strojů zkontrolovaly a případně nahradily novou částí.

Nařízení se podle FAA vztahuje na 1050 strojů, které používají američtí letečtí přepravci. Náklady na opravu by mohly dosáhnout až 10,1 milionu dolarů (asi 200,5 milionu Kč). Vada na ocasu by mohla ohrozit ovládaní letadla.

Výrobce letecké techniky Boeing se v uplynulých týdnech pokoušel vyřešit závady na systému baterií u svého letounu 787 Dreamliner. Opravený letoun na začátku měsíce podrobil poslednímu testovacímu letu, aby vyzkoušel nový systém ochrany baterií před vznícením. Stroje kvůli závadě nelétají s cestujícími už od poloviny ledna.

donchicho ( 15. dubna 2013 13:21 )

Na naterech se setrit nema a kdyz tak v soukromem sektoru.Ale ze by nater zpusobil katastrofu tak takovej blabol jsem jeste neslysel.To snad vymyslelo dite.......

reggina ( 15. dubna 2013 12:26 )

Zpusobi to "trgédii"

rudyptak48 ( 15. dubna 2013 12:24 )

Jedno slovo opravili a druhá trgedie tam zůstala. Opravdu jsou to "odporníci", na slovo vzatí ajeťáci.

luckypunch ( 15. dubna 2013 12:03 )

tvl vyhoďte už ty vietnamce co píšou v Plesku ty nadpisy!! "špatná nátěr" co to je?

Zobrazit celou diskusi