Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman dorazil poprvé na zasedání Nečasovy vlády: Popelníček nebyl

Autor: simao, ČTK - 
20. března 2013
19:23

AKTUALIZUJEME: Vůbec poprvé dorazil Miloš Zeman na jednání vládního kabinetu Petra Nečase do Strakovy akademie. Probírali se především otázky zahraniční politiky.  "Nebyla to zase taková selanka, protože nebyl popelníček," poznamenal premiér v narážce na Zemanův "povolební" pád ze schodů.

 

Zeman obeznámil premiéra a ministry se svou vizí zahraniční politiky. Chce podepsat euroval, klade důraz na boj proti terorismu a podporuje zahraniční mise.

Poté přišla řada na Nečase, Schwarzenberga a další, aby řekli, co si o zahraniční politice státu myslí oni. Tak nějak vypadala dnešní návštěva Miloše Zemana ve Strakově akademii. Přijel za vládou, kterou od svého zvolení podrobuje nemalé míře kritiky.

Nečas uvítal Zemana, popelníček nebyl

Před Strakovou akademií, kde kabinet sídlí, ho uvítal premiér Nečas. Prezident již dříve uvedl, že bude vládu i Parlament navštěvovat v případě projednávání důležitých zákonů. Zeman se posadil mezi Nečase a svého soka z 2. kola prezidentské volby Schwarzenberga.

"Bylo to velmi pracovní, korektní jednání. Máme velký zájem na spolupráci s prezidentem republiky v oblasti zahraniční politiky," okomentoval jednání se Zemanem Nečas. "Nicméně abych dokumentoval, že to nebyla jenom selanka, pan prezident slyšel jasná a rozhodná slova, že nebude k dispozici popelníček," dodal premiér.

"Moje vláda mi také po celé čtyři roky zakázala kouřit na zasedání vlády, takže v tomto rozdíl mezi levicí a pravicí neexistuje," odvětil dobře naladěný Zeman.

Zeman se sejde i s Peake

Po jednání vlády se Zeman nechal slyšet, že se nyní postupně sejde jednotlivě se všemi ministry. A tedy i s Karolínou Peake (LIDEM), se kterou se zpočátku sejít odmítal.

Na zasedání za účasti prezidenta pak dnes poprvé dorazil také nový ministr obrany Vlastimil Picek, kterého Zeman jmenoval včera na Hradě. Naopak chyběl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Po skončení schůzky se pak Nečas se Zemanem přesunuli na brífink a protože při oficialitách vyhládne, byla v plánu i společná večeře.

Ve čtvrtek se pak Zeman chystá navštívit senát. Nečas přitom původně Zemana pozval hned na první zasedání vlády po jeho inauguraci. Nový prezident však minulou středu dal namísto toho přednost schůzce s hejtmany, které označuje za schopnější, než jsou ministři současné vlády.

dzery ( 21. března 2013 09:52 )

Patří pod jarda304

dzery ( 21. března 2013 09:50 )

Snad to lidem otevře oči.

buban ( 20. března 2013 22:15 )

Muze mne, neznale, autor clanku poucit, kteremu ze to rezortu vladne ta dura Peak? Nejak mne uniklo, ze je ministryni. A pak take bych autora clanku poprosila, aby sve vyplody nenechaval sepisovat zaky tak asi 3.tridy ZvS-uroven clanku jak stylisticka, tak pravopisna, je opet priserna.

jarda304 ( 20. března 2013 20:58 )

Zeman sdělil vůádě, že podepíše "euroval" tedy garanci ČR za krachující státy eurozony zaplatit z českých peněz 300 mld Kč. Tohle Klaus odmítal podepsat a je mj. jedním z bodů žaloby senátorů čssd a pravdalásky na Klause za velezradu

Zobrazit celou diskusi