Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sláva, doživotní imunita končí! Poslanci a senátoři se nemají kam schovat

Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu, ve kterém dnes došlo k odhalsování zrušení doživotní imunity poslanců
Milan Štěch (ČSSD), předseda Senátu, ve kterém dnes došlo k odhalsování zrušení doživotní imunity poslanců  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
20. března 2013
14:00

Senát dnes schválil zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců. A protože stejné rozhodnutí předtím učinila již Sněmovna, doživotní imunita bude zrušena! Změnit to nemůže již ani veto prezidenta Zemana.

Novelu zákona, která ruší doživotní imunitu politiků a ústavních soudců, schválil dnes Senát na druhý pokus. Pro hlasovalo 58 senátorek a senátorů, tedy více než potřebná třípětinová většina. 6 bylo proti, 7 se zdrželo.

Proti předloze novely byli zástupci ODS, kteří chtěli imunitu omezit ještě přísněji - vztahovat by se podle nich měla jen na projevy v parlamentu.

Doživotní imunita: Rarita a přežitek, shodli se senátoři

Doživotní imunitu dnes senátoři označovali převážně za raritu, či monarchistický přežitek. Těm, kteří se změnou zákona nesouhlasili a hlasovali proti, odvětil lehce populisticky šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD): "Dost mě překvapuje ten boj za práva poslanců a senátorů, kdybyste aspoň tak bojovali za práva občanů."

Dnešní rozhodnutí tak znamená, že v případě trestního stíhání poslanců a senátorů bude zachován stávající scénář - žádost o jejich vydání. Kdyby podezřelý zákonodárce vydán nebyl, policie si pro něj může přijít po skončení jeho mandátu.

Nikdo se tak již za imunitu nemůže beztrestně schovávat. Podle šéfa senátního klubu ODS Jaroslava Kubery však v tomhle dnešní novela zas tolik nemění: "Sněmovna i Senát už stejně každého vydají, pod tlakem takzvaného veřejného mínění," prozradil serveru iDnes.cz.

Změnit to již nemůže ani prezident Zeman

Rozhodnutí již nemůže vetovat ani prezident Zeman. Toho se týkalo jiné dnešní jednání - ve Sněmovně se debatovalo o omezení prezidentských milostí. Stejně jako na únorové schůzi však přerušila debatu ČSSD, podle níž by měl premiér spolupodepisovat všechny druhy prezidentských milostí.

"Návrh se netýká amnestie. Důvod je jednoduchý, pro ní už kontrasignace premiéra platí," dodal místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj by za všechny milosti měla tímto krokem převzít odpovědnost i vláda.

mirkazam ( 20. března 2013 16:21 )

Tak to třikrát SLÁVA,že se k tomu rozkejvali...

namhal ( 20. března 2013 15:04 )

To je jedno ti už nakradli tolik že si bezproblému koupí jak policii i justii bzvláště když jsou zkorumpovaný.

krat5 ( 20. března 2013 15:02 )

No já si myslím, že oni ti filutové stejně zase nějak obejdou.

ivoadler ( 20. března 2013 14:46 )

Také je načase, aby poslanec nemohl svůj mandát vykonávat z kriminálu. Je to doslova děs.

fiat ( 20. března 2013 14:45 )

Ano, to je velmi dobře. Nejsme tak vyspělá společnost, aby byla taková bezmezná důvěra. Všude ve světě to takto ani neměli a možná , že nikde. Snad by i loajalita ke kolegovi, který se prohřeší neměla být tak přehnaná.Táhnout za jeden provaz je dobré opravdu jen v některých věcech a ne když s ejedná krýt nějakou špatnost.

Zobrazit celou diskusi