Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman poprvé jmenoval ministra: S volbou generála Picka souhlasí

Autor: simao, ČTK - 
19. března 2013
11:47

Generál Vlastimil Picek se dnes oficiálně stal ministrem obrany. A také prvním ministrem, který přijal pověření z rukou nového prezidenta Miloše Zemana. Ten s výběrem nestraníka Picka souhlasí.

Pro Zemana šlo v tomto případě o premiéru v jeho novém úřadu - o první jmenování člena vlády. Té vlády, o které se na sjezdu ČSSD nevyjadřoval zrovna dvakrát pochvalně a jejíž ministry označoval za nepříliš schopné.

S volbou Picka však Zeman souhlasil. Zároveň tak končí "hluché" období na ministerstvu obrany, během kterého premiér Nečas marně hledal nástupce odvolané Karolíny Peake. 

Zeman také dnes premiérovi Nečasovi popřál, aby při případných dalších změnách vlády měl při výběru ministrů stejně šťastnou ruku, jako v případě Picka. Někdejšího náčelníka generálního štábu Picka si prý prezident váží jako odborníka, který zná problémy svého resortu.

"My všichni víme, že v minulých vládách, ať byly levicové nebo pravicové, ne všechny ministry obrany bylo možné označit za profesionály," podotkl Zeman.

Picek poděkoval prezidentovi za jeho vstřícnost vůči předsedovi vlády. "Jsem také velice rád, že jsem první ministr, kterého jmenujete ve svém volebním období," připomněl. A doplnil, že se bude snažit beze zbytku splnit úkoly, které před ministerstvem v letech 2013 a 2014 budou stát.

itartas ( 20. března 2013 11:40 )

krupan10 ( 19. března 2013 13:49 )

jasně, ten pi.čus Schlafenberg by určitě navrhl někoho lepšího. V případě, že by na nikoho nepřišel, navrhl by sebe, prznič hymny.........Chrápal by na dvou ministerstvech

wandzi ( 19. března 2013 13:12 )

Podezřelý v kauze CASA ministrem obrany. Jistě dobrá zprava pro vyšetřovatele Mazánka, který brzy onemocní (půjde na neschopenku) a pak předčasně do policejní výslužby a kauza vyšumí. Neúplatný generál! Ing. Vlastimil Picek je armádní generál armády České republiky ve výslužbě. V letech 1977–1990 členem KSČ. Od roku 2003 sympatizant ODS, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky V. Klause v letech 2003–2007. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky v letech 2007–2012, za vlád Topolánka a Nečase. Od září 2012 s krátkým přerušením v prosinci 2012 první náměstek ministra obrany. Se jménem Picek je spojen nákup a následná servisní podpora letounů CASA, kde kontrolní zpráva NKÚ dokazuje, jeho aktivní roli při prosazení zkorumpované zakázky na nákup těchto, v boji nepoužitelných letadel.

Zobrazit celou diskusi