Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vítězný únor 65 let poté: Komunismus do 21. století nepatří, vzkazují aktivisté

V Praze se sešlo několik protikomunistických aktivistů, lákali na pondělní protestní akce
V Praze se sešlo několik protikomunistických aktivistů, lákali na pondělní protestní akce  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. února 2013
16:06

Uplynulo 65 let od komunistického převratu v únoru 1948 a při této příležitosti se v Praze chystá několik vzpomínkových akcí. Především protestních. Patrně největší se uskuteční v pondělí 25. února na Staroměstském náměstí.

"Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak, jak byly podány, přijal."

Projev Klementa Gottwalda z 25. února navždy stoupil do dějin jako završení hektických únorových dní roku 1948, během nichž převzali v tehdejším Československu moc komunisté.

Na nadvládu komunistl zavzpomínají lidé během protestních akcí na Staroměstském náměstí. Již dnes se zde sešla řada aktivistů, aby vyjádřili názor, že komunismus je věcí minulosti a do 21. století podle nich vůbec nepatří.

Pod balkonem, ze kterého řečnil Gottwald

Dnešní akce se konala symbolicky pod balkonem paláce Kinských, odkud v únoru 1948 promlouval k občanům tehdejší komunistický vůdce Klement Gottwald. Na pondělí se pak chystá hlavní část protestu proti návratu komunistům k moci.

Jeden z pořadatelů, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, ukázal "symbolické parte", tedy Gottwaldovu fotografii s černou páskou. "Takové naše motto je, že komunismus nepatří do 21. století, že vše, co komunismus znamenal a provedl, by mělo zůstat uzavřeno ve 20. století," řekl Marek.

"V civilizované společnosti takové totalitní ideologie jako komunismus nepatří vůbec do veřejného života, natož aby se komunisté třeba i podíleli na vládě," dodal.

Aktivista Ponert: Současná vláda má na svědomí víc obětí!

Marek se také chystá obrátit na vládu s výzvou, aby postoupila Nejvyššímu správnímu soudu zprávu Senátu z roku 2008. Senát se tehdy usnesl, že Nejvyšší správní soud by se měl zabývat důvodným podezřením, že KSČM porušuje ústavu a zákony.

Dnešní akci však narušil výkřiky pražský aktivista Zdeněk Ponert. Obvinil pořadatele ze lži a tvrdil, že současná vláda má na svědomí obětí ještě víc.

venxa ( 23. února 2013 17:43 )

Burel ten blbec budes ty protoze ja s vasimy zkorumpovanymy volbamy a ani s vasimi zkorumpovanymi zlodejskymi politiky kteri nejsou nic jineho nez prebarveni a neprebarveni byvali komousi at si vezmes kteroukoli vasi polickou stranu do jednoho. Ty blbecku ja jsem z vaseho byvaleho komunistickeho raje utekl v roce 68 a ziji si velice spokojene za tou velkou louzi. Jenom mi nejde do hlavy ze jste takovi debilove a volite si znovu ty prave neprerbavene komouse.

jote ( 23. února 2013 16:15 )

Docela by mě zajímalo kam patří naše rádobyvlády po roce 1993, jináč tato diskuse to je teda něco, některé komentáře, to snad má zvláštní škola vycházku, to by člověk blil

avina ( 23. února 2013 13:08 )

Dnešní tříkolka,diktatura Večerníčka s kobylou.Pík se 7 členy seskupení,dirigent Kalous,křestán jak poleno/chybí mu sex,tak chlastá-peníze rozdal,stárne nervák/.

zadnice ( 23. února 2013 10:27 )

Správný názor, naprostý souhlas!!!!!

peterwilliams ( 23. února 2013 06:00 )

burel

Zobrazit celou diskusi