Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nečas v Německu: Setkal se s mužem, který přežil Osvětim, a litoval křivd za odsuny

Autor: simao, ČTK - 
21. února 2013
12:20

Zatímco v jeho domovské ODS to opět pod pokličkou vře, premiér Petr Nečas se vydal na zahraniční cestu do Bavorska. Navštívil zde koncentrační tábor Dachau, setkal se s Maxem Mannheimerem, mužem, který se narodil v Čechách a přežil Osvětim i Dachau. A také promluvil v bavorském sněmu - mj. o poválečném odsunu sudetských Němců.

Premiér Petr Nečas dnes vystoupil s projevem před bavorským parlamentem a sklidil potlesk vestoje. Zopakoval, že Česko lituje křivd způsobených poválečným vysídlením sudetských Němců, ale zároveň vzkázal, že zabavený majetek Česko nijak vracet nehodlá. Vyzval proto k soustředění se na budoucnost a zdůraznil nutnost další sousedské spolupráce - v oblasti šíření duchovních tradic, ale i obchodu, výzkumu a energetiky.

Setkal se s mužem, který přežil Osvětim i Dachau

Nečas v bavorském parlamentu vystoupil jako vůbec první český premiér. V rámci své návštěvy však nejprve zamířil do bývalého koncentračního tábora Dachau, kde vzdal hold obětem nacistických zvěrstev a setkal se s mužem, který přežil holocaust - židovským spisovatelem a malířem Maxem Mannheimerem (93).

Bojovník za lidská práva a demokracii Mannheimer, který svůj život zasvětil boji proti nacismu, je rodákem z Nového Jičína. Čechy však musel opustit v roce 1939. Prošel Terezínem, Osvětimí, kde přišel o své rodiče, i Dachau. 

Pietního aktu v Dachau se účastnil také nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt, který se zúčastnil i oficiální večeře s Nečasem. Posselt sice setkání považoval za další krok ve sbližování sudetských Němcům s oficiálními českými představiteli, ale význam tohoto gesta prý nepřeceňuje.

Nečas: Obnova předválečných majetkových poměrů je nemožná

Stále živá je totiž otázka poválečného odsunu Němců, který probíhal mnohdy velmi divoce. A s nimi spojených Benešových dekretů, což se projevilo i v předvolebním boji o českou hlavu státu.

K problematice odsunu se dnes vrátil i Nečas. A citoval článek česko-německé deklarace, kterou před 16 lety podepsali kancléř Helmut Kohl a tehdejší premiér Klaus, pojednávající o lítosti nad vysídlením a vyvlastňováním sudetských Němců a uplatněním principu kolektivní viny.

Český premiér však dodal: "Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit." Zároveň však Nečas zavzpomínal na společnou historii Bavorska a Česka, společné kořeny a dlouholeté kulturní vazby, při čemž se vrátil až na počátky - k Bójům.

Vyzdvihl však také přínos Němců pro předválečný hospodářský a kulturní rozvoj československého pohraničí a česko-bavorské vztahy označil za osudové, "plné inspirace a obohacení, ale i traumat a předsudků".

krupan10 ( 22. února 2013 11:53 )

no prosím a to je ten ko.kot Kocáb všechny odsunul

krupan10 ( 22. února 2013 09:10 )

Napiš Karlovi, aby Tě podpořil v Tvém boji : ať Ti třeba pošle jako talisman použité pampersky. Slyšel jsem, že se zase ozval ochablý svěrač.

krupan10 ( 22. února 2013 08:14 )

pan čistý a noblesní je dnes podkoní Karel. Ten dement furt chrápe ve sněmovně, nedávno jsem ho viděl, jak to zase zalomil

krupan10 ( 22. února 2013 08:08 )

asi myslíš sebe ty buziku

krupan10 ( 22. února 2013 08:03 )

naprosto s Vámi souhlasím. Je vidět, že tomu rozumíte.

Zobrazit celou diskusi