Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus u piva kritizoval neschopnost Nečase, že je Česko bez ministra obrany

Václav Klaus dnes při náštěvě pivovaru kritizoval premiéra Nečase za to, že Česko stále nemá nového ministra obrany
Václav Klaus dnes při náštěvě pivovaru kritizoval premiéra Nečase za to, že Česko stále nemá nového ministra obrany  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. února 2013
14:47

Od propadáku jménem Peake, kdy šéfka LIDEM se pokusila ovládnout ministerstvo obrany a vyhořela, uplynulo 56 dní. A Česko je stále bez ministra obrany. Fakt, že premiér Nečas zatím stále není schopný někoho sehnat, dnes ostře kritizoval prezident Václav Klaus. S pivem v ruce.

Dosluhující prezident Klaus si nebere v závěru svého druhého funkčního období servítky. Tentokrát se pustil do premiéra Nečase - kvůli tomu, že je Česko i v únor 2013 bez ministra obrany.

Kritika u piva

Když skončil v čele tohoto resortu Alexandr Vondra, nahradila ho nečekaně Karolína Peake. Poroučela se však již po osmi dnech, 20. prosince 2012. Od té doby však premiér Nečas hledá nového ministra marně.

A Klausovi se to nelíbí. Nečase dnes podrobil kritice "u piva" - při své návštěvě v českobudějovickém pivovaru. Když experiment Peake skončil výbuchem, Klaus čekal, že jméno nového ministra bude známé po vánočních svátcích. Nestalo se.

Klaus: Peake jsem premiérovi rozmlouval

"Skoro automaticky jsem myslel, že v prvních dnech ledna za mnou pan premiér přijde s nějakým návrhem. Nic takového se nestalo," poznamenal Klaus. "Nemáme ministra ani první týden v lednu, ani první týden v únoru. Já myslím, že to dobře není," dodal prezident.

Vedle toho Klaus tvrdí, že jmenování vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) do čela obrany považoval prý hned od začátku za chybu. "Samozřejmě panu premiérovi jsem jmenování paní Peake rozmlouval," sdělil dnes Klaus.

Nečas chce patrně do čela obrany nominovat nestranného odborníka, zatím neuspěl. Spekulovalo se třeba o generálu Vlastimilu Pickovi, kterého Peake z ministerstva "vyrazila" a Nečas povolal zpět. Ale i o dalších jménech.

Adepti na ministra, o kterých se spekulovalo

• První náměstek na obraně Vlastimil Picek

Generální sekretář obrany Jan Vylita

Velvyslanec v Berlíně Rudolf Jindrák

Velvyslanec u NATO a někdejší náměstek na obraně Jiří Šedivý

Velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar

Někdejší šéf vojenského zpravodajství Ondřej Páleník

marmat ( 18. února 2013 10:34 )

TEN KLAUS MÁ ALE VÉCI (většinou ze sjezdovky, od piva, z biatonu - to je za tu "neprůchodnou" VESECKOU , panoptikum z Hradu v denodenním seriálu !!! VŚICHNI LIDI SE LETOS TŘESOU NA MDŽ snad se pak z tý kocoviny rychle proberem

mathony ( 16. února 2013 09:08 )

věřím že by si přál věcí ale smůla se chudáčkovi lepí na paty ruší čestné občanství sundávají ho ve školách ze zdi kdekdo si zněj dělá terč aby si z něj stříleli jak se sám vyjádřil tak co poněm zůstane jen dost věznů na svobodě apár kamarádů které nechal propustit ale hlavně hodně nasr...jch lidí

mathony ( 16. února 2013 09:02 )

hlavně že si ten dacan s nečasem nedávno hrál na škatula hejbámese a tedho pomlouváb to je vidět jací jsou ha...ki modří ptáci

japos22 ( 15. února 2013 10:30 )

Než Karolína Peake je lepší asi všechno.

krupan10 ( 15. února 2013 07:52 )

ministr obrany není potřeba, dokazuje to fakt, že tuto funkci zastal takový lůzr jako byl Vondra. Měl modrou knížku, armádě vůbec nerozumněl, jen svým prachům

Zobrazit celou diskusi