Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další zákaz z EU: V Česku konči pomazánkové máslo!

Autor: ČTK - 
18. října 2012
12:06

Minulý týden skončila marmeláda, dnes končí pomazánkové máslo. Česko prohrálo letitý soudní spor. Podle EU totiž produkty takto označené neobsahují dostatečné množství mléčného tuku.

Někdo by si mohl myslet, že to je pouhé slovíčkaření, ze slov Evropské unie však vyplývá, že chce chránit spotřebitele. Pojmenováním „pomazánkové máslo“ není možné tento výrobek označovat, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o „roztíratelný tuk“, nikoliv o máslo.

Pokuta v řádu milionů eur

Česko musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neučiní, může ho komise znovu zažalovat. V případě porušení tohoto nařízení může přijít pokuta v řádu milionů eur.  

Rozsudek posuzujeme a je třeba jej respektovat, nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení "pomazánkové máslo" na seznam výjimek, aniž by provedla řádný konzultační postup s členskou zemí, uvedl dnes ministr zemědělství Petr Bendl. Úřad podle něj bude analyzovat, zda dnešní verdikt dává Česku ještě nějaký prostor pro uznání názvu výrobku s více než třicetiletou tradicí. "Pokud ano, určitě jej využijeme," dodal ministr.

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich ale výrazem "máslo" je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent. Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

djaba ( 18. října 2012 21:51 )

Vy chytrý horáku ,buďte rád , že jste si v tom Kaulandu nekoupil krém na světlé boty , nebo opravný set na autolak .Ostatně , okusil jste vůbec někdy pravé máslo ? V původních domovinách některých přistěhovalců ani o másle neslyšeli vyprávět.

mutaky ( 18. října 2012 20:54 )

Co je to pomazánkové máslo? Už ten název zní podezřele.....

vi3ol ( 18. října 2012 20:30 )

Netrefila, hééééč. Já se tehdy do Česka přistěhoval, a i když mám pořád nějakou přítulku, bydlím a hospodařím zásadně sám...

vi3ol ( 18. října 2012 19:14 )

Za tohle EU děkuji. Já naletěl před 12 lety, v dobré víře, že kupuji opravdu máslo, jenom lépe roztíratelné. Chuťově to nemělo s máslem pranic společného, byl to takový humus, že jsem to v tom rozhořčení odnes zpátky do Kauflandu v domnění, že je pokažené. Tam mi řekli, že to je prostě jeho chuť, ale peníze mi vrátili. Nikdy se už nedovím, kde je pravda, nikdy jsem už totiž nerisknul tohle kvázimáslo koupit znova...

naidka ( 18. října 2012 18:22 )

tak to mě těší, ta lákadla pro hloupé kozy jsou zřejmě všechny výrobky označené light, které zásadně nekupuju, protože se nedají jíst. Problémy s váhou zatím nemám, a až přijdou, teprve potom se nad tím vážně zamyslím.

Zobrazit celou diskusi