Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

EU chce 40% zastoupení žen ve vedení firem! Prosadí se nová směrnice?

Eurokomisařka Viviíane Reding na tiskové konferenci ke směrnici, podle které by ve vedení velkých firem v EU mělo být 40 procent žen
Eurokomisařka Viviíane Reding na tiskové konferenci ke směrnici, podle které by ve vedení velkých firem v EU mělo být 40 procent žen  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2012
14:06

Evropská komise schválila směrnici o tom, že by vedení velkých firem mělo tvořit 40 procent žen! Nyní o tomto návrhu budou jednat země EU a Evropský parlament. Schválí jej?

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Reding bojuje za vyrovnané možnosti žen a mužů a lobbuje pro to, aby zastoupení obou pohlaví na vedoucích pozicích bylo co nejvyrovnanější.

Navrhla proto, aby ve vedení velkých firem v EU bylo minimálně 40% žen. Týká se to společností s více než 250 zaměstnanci a obratem nad 50 milionů eur. Takových je v EU na pět tisíc.

Její návrh již schválila Evropská komise, nyní půjde před Evropský parlament a k projednání jednotlivým členským státům. Na tiskové konferenci pak politička dodala: „Toto je historický den pro rovnost pohlaví.“

Jak by fungovalo pravidlo 40% žen v praxi?

Podíl žen ve vedoucích orgánech je přitom v současnosti kolem 13,7%. Největší zastoupení mají ženy ve vedení podniků ve Finsku (27,1%) a Švédsku (25,2%), nejméně na Maltě (3%), ale třeba také v Itálii (6,1%). V Česku tvoří ženy 15,4% členů vedení velkých firem, což je podobně jako v Německu (15,6%).

"V případě stejné kvalifikace bude dána přednost kandidátu méně zastoupeného pohlaví," objasnila komise podobu návrhu, který by měl změnit výše uvedené hodnoty.

40% zastoupení obou pohlaví se však týká pouze nevýkonných členů řídících orgánů společností. Tedy nikoli např. výkonných a generálních ředitelů apod. Ty by si firmy měly stanovovat nadále individuálně.

O případných sankcích za nedodržování limitů by měly rozhodovat členské státy. Zavedení plošných kvót však vyvolává rozpory. Jak mezi státy EU, tak i v samotné komisi. Někteří to považují za další diktát Bruselu.

brutal ( 14. listopadu 2012 19:09 )

Proto velké firmy odvádějí peníze do státních a potažmo evropských rozpočtů ,aby jim chytré hlavy určovaly koho dát do vedení svých firem,ale při 40% zastoupení žen nebudou volné pozice pro indiány,araby,černochy,asiaty a o míšencích nemluvě.

aanitaa ( 14. listopadu 2012 18:33 )

aanitaa ( 14. listopadu 2012 18:31 )

axana ( 14. listopadu 2012 16:12 )

Už mi celá EU pije krev, zbylá krev se vaří při pohledu na Kalouska a Nečase. Za chvíli nám budou určovat kdy a kolikrát se v.y.s.r.a.t a jakou barvu papíru použít. Panebože do jaké hnusné doby jsme se to narodili????? Já myslela že naše děti narozené po revoluci budou žít líp a svobodně. Trapný omyl.

gevi ( 14. listopadu 2012 15:44 )

Myslíte, že by měli například přednostně učit Romové a Ukrajinci?

Zobrazit celou diskusi