Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

FOTO: Válka v ulicích Eurozóny: Protesty proti úsporám se zvrhly v řež

Autor: ČTK, simao - 
14. listopadu 2012
19:53

GALERIE: Policie vytáhla proti demonstrantům gumové projektily a střílí do davu. Rozvášnění demonstranti po zásahových jednotkách hází vše, co se jim dostane pod ruce. V řež se zvrhly dnešní protesty v některých zemích eurozóny.

Hospodářská krize se vleče, evropské vlády přistoupily k úsporným opatřením. Obyvatelé napříč "starým" kontinentem to však nesou mnohdy velmi těžce. Vyšli proto do ulic, především na jihu Evropy.

Neobešlo se to však bez násilností a střetů s policií. Mezi několika desítkami zraněných lidí je však i řada policistů. Zraněné si připsaly i nepokoje v Itálii. Zvláště v Turíně, kde se srotili příznivci krajní levice a ulice se proměnily ve válečné pole.

Vášniví Španělé

Nejvášnivěji se však dnes demonstrovalo ve Španělsku. Především v Madridu došlo ke střetům mezi ozbrojenci a demonstranty, mezi které přistál nejeden gumový projektil a slzným plynem se také rozhodně nešetřilo.

Stávka v zemi ochromila dopravu i průmysl. Zrušeno bylo na sedm stovek leteckých spojů, nevyjely ani dvě třetiny autobusů a vlaků.

Nenáviděná Angela jako "nacistické prase"

Nejen v Řecku, ale i v jiných zemích, především v Portugalsku, viní z mnohdy drastických úsporných opatření německou kancléřku Angelu Merkel. V hlavním městě Lisabonu se tak na řadě plakátů objevila kancléřka vypodobněná jako nacistická diktátorka, či dokonce prase.

Protesty doprovázely Den evropské mobilizace. Ten vyhlásila Evropská odborová konfederace (CES). Protestní akce, ke kterým se po Evropě přidaly miliony lidí, se konaly také například v Německu, Belgii, Francii a rovněž v Polsku, kde však měly podle všeho daleko poklidnější průběh. Jižanská krev se zkrátka nezapře.

bome ( 15. listopadu 2012 12:27 )

no jasne zidacku....

bome ( 15. listopadu 2012 12:26 )

prokop78: ja jsem mozna pako, ale ty by sis mel promrskat pravopis, kaspare..

aanitaa ( 15. listopadu 2012 10:16 )

to , ze se nekteri lide chovaji jako stado ovci se podle me naucili za vlady komunistu!!!!

prokop78 ( 15. listopadu 2012 08:51 )

nevým jak ty, ale já se za hovádko nepovažuji..násilí se dá konat taky jinak než fizycky což se v tomhle státě děje a díky takovým pakám jak jsi ty je z tohoto státu pouze stádo ovcí a beranů,které si nechávají neustále srát na hlavu..ale tohle zase je složité vysvětlit tobě

quonex ( 15. listopadu 2012 06:30 )

Takových od reality odtržených pohádek na dobrou noc za večer vys@ru kolik chceš a budou ještě tajemnější, záhadnější a podepřené mnoha svědectvími a zatajovanými důkazy.

Zobrazit celou diskusi